Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Efterår med sav og saks

Efteråret er over os. Dage med rusk og regn afløses af solskinsdage. De sene æbler og pærer hænger endnu på træerne, og for de flestes vedkommende vil det være en god idé at få dem plukket, inden blæsten tager sig af det. Det er også et godt tidspunkt at tage saven og saksen frem nu, hvor man endnu kan huske, hvor frugten har siddet.

Det helt lille træ

Hvis du lige har købt et lille nyt frugttræ, kan det være, at du er gået mere efter sorten end efter træets facon. Selv om du skulle være kommet til at investere i en pjusket skæv pind, kan saksen måske hjælpe dig til at få et pænt træ ud af det.

Du har brug for: En god lille grensaks. Målet er at få skabt et træ, med en krone med 8-10 grene, som udgår fra en ca. 75 cm høj stamme. Derfor klippes alle grene under denne højde helt af. Skær topskuddet tilbage, så der kun er 3-4 sideskud. Når du klipper topskuddet over, så pas på at det sker lige over det øverste skud. I det hele taget skal man altid beskære lige over en gren, et skud eller en knop for at sikre, at der ikke bliver “stabber”, som nemt bliver indgangsporte for svamp, fordi der ikke er nogen saftstrøm igennem dem. Sideskuddene korter du af ved at skære ca. 1/3 af længden, igen lige over en knop.

Det yngre træ

Hvis du har et frugttræ, som har været beskåret tidligere, men som alligevel har en vis størrelse, kan du fortsætte det gode arbejde. Nu skal du muligvis have gang i et ørnenæb foruden den lille grensaks. Hvis der er grene, som vokser ind i kronen eller krydser andre grene (så de kan slide på hinanden i blæsevejr), fjernes de helt. Klip ca. ¼ af lange skud (årets skud).

Det gamle træ

Hvis du ønsker at bevare træet, og det er helt vokset til, kan du gå lidt hårdere til værks med en sav. Det er bedre helt at save en gren væk end at forsøge at “klippe træet udefra” – det vil bare resultere i, at der dannes endnu flere nye skud, og frugtsætningen vil ikke blive bedre. Men hvis der er “fuglereder” af skud fra tidligere beskæringsforsøg, skal de også fjernes, så der kun bliver få, stærke skud tilbage.

Kilde: Andelsportal.dk