Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Dropning af rød boligpakke rammer ikke andelsboligmarkedet

Den nye S-R-SF-regerings beslutning om ikke at gennemføre den omtalte boligpakke får umiddelbart ingen betydning for det trængte andelsboligmarked. Ekspert opfordrer til ro omkring markedet.

Gennem de seneste måneder har der været stor usikkerhed omkring, hvad der kommer til at ske på boligmarkedet. Men nu ligger det fast, at den nye regering, bestående af Socialdemokraterne, De Radikale og SF, dropper at indføre den omtalte boligpakke, som S og SF gik til valg på. Pakken er med andre ord ikke at finde i det nye regeringsgrundlag.

På andelsboligmarkedet havde den røde boligpakke betydet, at købere af en andelsbolig ville modtage en kontant check på 15.000 kroner ved køb af en andelsbolig til 1 million kroner og 30.000 kroner ved køb af en bolig til to millioner kroner. Men umiddelbart får beslutningen om ikke at indføre boligpakken ingen større betydning for andelsboligmarkedet.

Minimal effekt

Boligpakken ville formentlig ikke kunne sætte gang i andelsboligmarkedet, og derfor får det her ikke den store effekt for markedet. Beløbet var ikke så stort, og gevinsten skulle nok have været omkring 50.000 kroner for at skubbe markedet i gang. Men selvfølgelig kan nogle købere blive vrede, fordi de føler, at politikerne løber fra deres løfter. Heraf vil enkelte så sige, at de ikke vil købe en andelsbolig, men det vil ikke være mange, siger lektor ved Syddansk Universitet med fokus på boligmarkedet, Morten Skak, til Andelsportal.dk.

Udfordringen på andelsboligmarkedet er, at der pt. er for højt et antal af boliger til salg sammenlignet med antallet af købere. For at komme ud af denne gråzone opfordrer Morten Skak til ro på markedet.

Andelsboligmarkedet skal have ro for igen at komme i gang. Det betyder, at den nye regering skal fjerne uvisheden omkring boligmarkedet, så mulige købere igen tør at investere i en bolig. Blandt andet ved at droppe spekulationer omkring stigende boligskatter. Samtidig mener jeg, at andelsboligmarkedet kan komme i gang, hvis at man sidestiller andelsmarkedet med ejermarkedet, så at andelshavere kan optage realkreditlån og dermed opnå en mere gunstig finansiering. Det kunne have en positiv virkning.