Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Boligforeninger kan kickstarte ny solcelle-bølge

I 2012 er kurven for solgte solceller til private steget og steget, og aldrig før har så mange boligejere investeret i grøn solenergi. Men nu kan det vise sig, at landets boligforeninger også vil kaste sig over de populære solceller. Ekspert spår et stort potentiale for solcelleanlæg i landets boligforeninger.

Solceller, solceller og solceller. Et ord, der i 2012 dagligt har floreret i de danske medier. Eksplosive salg, vækst i solceller, rekordsalg af solceller og medvind til solcellebranchen. Sådan har overskrifterne lydt siden nytår, da solcellemarkedet på det private marked tog fart. Siden har omkring 20.000 danske husejere installeret et solcelleanlæg, men nu kan en ny solcelle-bølge blive en realitet – denne gang hos boligforeningerne.
Den næste udvikling på solcellemarkedet kan blive, at landets boligforeninger kaster sig over solcellerne. Som boligforening er det nemlig også muligt at benytte sig af den attraktive nettomålerordning, hvor man kan lagre sin strøm på statens net. Og dermed er det muligt, at boligforeningerne også vil kaste sig over solcelleanlæggene, som det har været tilfælde hos husejerne.

Stort potentiale
Boligforeningerne er faktisk i fuld gang med at installere solceller. Men potentialet for, at boligforeningerne kaster sig over solcellerne er endnu større, end det vi ser i øjeblikket, og så længe boligforeningerne hører under nettomålerordningen er det en økonomisk god forretning for dem. Det er dog ikke ukompliceret for boligforeningerne pga. sammenspil mellem forskellige lovregler, siger Lars Riise, solcelle-ekspert og partner i Deloitte.

Hos Andelsportal.dk, der blandt andet formidler solcelleopgaver for landets boligforeninger, har man i 2012 oplevet en markant vækst i antallet af opgaver med solceller, og samtidig har man mærket en stor interesse fra boligforeningerne, der spørger ind til, hvordan de kan få et solcelleanlæg.

Vækst i større anlæg
Hvis en boligforening, for eksempel en andelsboligforening, ønsker et solcelleanlæg til foreningen, skal alle foreningens beboere være enige om beslutningen. Herefter kommer hver andelshaver under nettomålerordningen. Kravet et blot, at alle skal høre under det samme energiselskab.

I sidste uge meldte energi- og klimaministeren ud, at han vil skære i nettomålerordningen til solceller, hvilket kan medvirke til et fald i antallet af solgte solceller til private. I den forbindelse påpeger Lars Riise, at selv om antallet af solgte solceller til private vil falde, vil mængden af besparede kilowatt-timer formentlig være intakt, da antallet af større solcelleanlæg til boligforeninger og virksomheder vil stige.

Skal planlægges
Står man som boligforening over for at installere solceller, bør man ifølge Lars Riise tænke sig om, inden man går i gang. Det skal planlægges.

Når en boligforening vil installere et solcelleanlæg, er det en økonomisk god idé at investere i anlægget i forbindelse med en tagrenovering eller en anden større renovering, hvor der skal opstilles stilladser i forvejen. Det er mest fornuftigt.

Skal din boligforening have installeret solceller, kan I gratis indsende jeres opgave på Andelsportal.dk, hvorefter I modtager tre uforpligtende tilbud fra vores landsdækkende netværk af leverandører.