Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Behov for oprydning på andelsboligmarkedet

Andelsboligmarkedet har under den finansielle krise været udsat for hård kritik pga. de usunde foreninger, der kæmper med en kritisk økonomi. Ekspert mener, at andelsmarkedet trænger til en finkæmning for at genskabe tilliden til markedet.

Vi kender efterhånden til mediernes omtale af andelsboligmarkedet. Ord som usunde foreninger og konkurstruet er gået igen og igen de seneste år under den økonomiske krise, hvor det har vist sig, at flere nystiftede andelsboligforeninger kæmper med en ustabil økonomi.

Men den negative omtale og danskernes aktuelle tilbageholdenhed med at investere i en andelsbolig skal nu vendes til et mere positivt billede af markedet, og det kræver, at der ryddes op.

Det er vigtigt, at man får ryddet op i de usunde foreninger. Der har været en tendens til en generalisering af andelsboligmarkedet, hvor markedet er kommet til at fremstå usundt, hvilket det ikke er. De usunde foreninger udgør et mindretal, men den negative presse omkring andelsmarkedet har medvirket til dette negative billede, siger Rene Poulsen, direktør i Københavns Andelskasse, til Andelsportal.dk.

Nogle skal betale regningen

Et udpluk af de usunde andelsboligforeninger er for eksempel AB Duegården og AB Ringertoften i København. Her er situationen, at andelsboligerne er blevet solgt til en for høj pris, og herefter er andelsbevisets værdi styrtdykket, fordi det har vist sig, at valuarens vurdering har været for høj.

Dette betyder, at de berørte foreninger er i risiko for at gå konkurs, og her frygter Rene Poulsen, at en del af regningen vil havne hos andelshaverne.

Først og fremmest må man prøve at redde det, der kan reddes. Men hos dem, der går konkurs, er der selvfølgelig nogle, der skal betale regningen ligesom vi har set det i banksektoren, og her burde rådgiverne tage deres del af ansvaret, men man kan tvivle på, om de gør det. I stedet kan de store tabere blive de andelshavere, der har købt i andet led og som nu står tilbage med regningen.