Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Bank diskriminerer kunder, der vil bo på Nørrebro

Chokeret bankkunde måtte ikke optage et lån til en andelsbolig hos Handelsbanken. Årsagen var hverken foreningens økonomi eller kundens økonomi, men derimod at andelsboligforeningen var placeret i et område på Nørrebro i København, som banken ikke ønskede at kunderne købte lejlighed i.

Da Rasmus, 23, skulle låne 650.000 til hans nye andelslejlighed i andelsboligforeningen Lersøgaard på Nørrebro, blev hans budget i første omgang godkendt af Handelsbanken. Hans medmor og hendes kæreste ville lægge en garanti på 20 procent af udbetalingen til andelsbeviset. Andelsboligforeningen havde en sund økonomi, de havde en stor friværdi og afdrog i øvrigt på deres lån. Alt tegnede til at Rasmus kunne låne pengene og underskrive overdragelsesaftalen, men pludselig afblæste banken låneaftalen med andelsboligforeningens beliggenhed som begrundelse.

Vi fik at vide, at Rasmus budget ville de stadig godkende, men området på Nørrebro, hvor andelsboligen var placeret i var ikke et udviklingsområde. Vivar fuldstændig uforstående over for denne her udmelding, men vi måtte jo æde den fortæller Cristina Klein, 51, som er kæreste med Rasmus medmor.

Forkert placering

En af bankens forklaringer på, hvorfor at Rasmus ikke kunne låne penge til netop denne forening var at med den placering, som foreningen havde, så kunne man på sigt forvente lange liggetider på lejlighederne. Banken oplyste i samme omgang, at de i øvrigt havde afvist andre forespørgsler om lån i denne forening grundet foreningens placering på Nørrebro, forklarer Cristina Klein, som var i dialog med banken.

Andelsboligforeningen Lersøgaard er en større forening med 356 lejligheder beliggende på Hothers Plads, Midgårdsgade og Borgmestervangen

Rasmus skulle skrive overdragelsesaftalen på sin nye andelsbolig under to dage efter han fik afvisningen fra Handelsbanken. Han måtte derfor handle hurtigt, hvis han skulle nå at købe andelsboligen inden en anden køber fik lov. Derfor kontaktede han Arbejdernes Landsbank, der blot efter en enkelt dag kunne godkende både Rasmus budget og andelsboligforeningens økonomi.

Chokerende udmelding

Lersøgaards administrator, Nikita Grønlund fra CEJ Ejendomsadministration, blev meget overrasket, da hun hørte om begrundelsen for, hvorfor en andelshaver ikke kunne optage et lån til en andelsbolig i Lersøgaard. Hun kontaktede Handelsbanken for at spørge ind til årsagen og fik samme forklaring: Handelsbanken ønskede ikke at kunderne købte lejligheder i det område og så fik jeg i øvrigt at vide, at bankerne jo selv kunne vælge hvilke kunder de optog. Vi har aldrig oplevet før, at en kommende andelshaver ikke kan låne penge i banken på grund af foreningens geografiske placering fortæller Nikita Grønlund.
Formand for Andelsboligforeningen Lersøgaard, Troels Glisman, er også meget chokeret over den udmelding banken havde. For mig at se, så er det ligesom at skelne mellem om folk er blåøjede eller grønøjede siger han chokeret.

Også her hos Andelsportal.dk er vi overraskede over Handelsbankens afvisning af Lersøgaard: Man skulle tro at bankerene lånte penge ud med den forudsætning, at kunderne betaler pengene tilbage og ikke efter, hvor i landet de vælger at bosætte sig. Alle skal have lov til at låne penge til en andel – uanset hvilket postnummer foreningen er placeret i fortæller Maria Carlsen, som er kommunikationschef på Andelsportal.dk

Ingen geografiske placeringer afvises

Andelsportal.dk har henvendt sig til Handelsbanken og spurgt, hvorfor at der var områder i Danmark, som banken ikke ønsker at låne penge til andelsboliger i. Kommunikationschef hos Handelsbanken, Anette Haaning, fortæller at banken ikke kan kommentere på den konkrete kundesag.

Vi finansierer andelsboliger over hele landet. Jeg kan ikke beklage over en konkret kundecase, da vi ikke går ind i enkeltsager. Men jeg kan sige, at hvis en kunde er blevet oplyst om, at der er bestemte geografiske områder, vi holder os fra i andelsbolig finansieringer, så er det ikke korrekt.

På spørgsmålet om hvilke kriterier Handelsbanken anvender for at vurdere en lånansøgning til en andelsboligforening svarer hun: Det er altid en samlet vurdering på baggrund af ejendommen og kundens økonomi.

Anette Haaning fra Handelsbanken mener derfor, at det har været en fejl i kommunikationen, når både administrator og kunde har fået besked på, at Handelsbanken ikke ønskede at kunderne købte bolig i dette område

Ønsker nu bankskifte

Handelsbanken reklamerer på sin hjemmeside med at have Danmarks mest tilfredse kunder, men Cristina Klein og hendes kæreste er ikke én af dem. Som en konsekvens af den dårlige behandling i banken er Cristina Klein og hendes kæreste nu klar til at flytte alle deres engagementer i Handelsbanken til en anden bank.

Hvis du har hørt om en lignende sag, så er du meget velkommen til at læggen en kommentar i kommentarfeltet