Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Arnes pension skaber dominoeffekt og rammer andelsboligforeninger

Som en del af regeringens pensionsudspil indgår en lagerbeskatning til boligudlejningsejendommene. En beskatning, der vil gøre ondt på værdiansættelsen af udlejningsejendomme – og i sidste ende også andelsboligforeningerne.

Arnes pension skal betales, og det skal den blandt andet af de mange udlejningsejendomme i Danmark. Ifølge forslaget til pensionsudspillet skal 850 millioner til Arnes pension komme fra en såkaldt lagerbeskatning af udlejningsejendommene fra 2023.

Hvad er lagerbeskatning?
Lagerbeskatningen er en årlig beskatning af udlejningsejendommens værdistigning. Dette gælder uanset om den er solgt eller ej. På nuværende tidspunkt beskattes udlejningsejendomme kun i forbindelse med gevinst ved et salg.

Kilde: Regeringens pensionsudspil

”Essensen er, at andelsboligforeningernes ejendomme ikke direkte vil blive underlagt lagerbeskatningen. Det vil boligudlejningsejendomme derimod. Det betyder, at de hvert år skal værdiansætte deres ejendomme, undersøge om der er en værdistigning og betale skat af den eventuelle værdistigning,” siger erhvervsmægler og valuar hos Gottlieb+Partners, Per-Henrik Schultz-Jensen.

Ifølge ham vil andelsboligforeningernes ejendomme alligevel blive ramt af forslaget, selvom de ikke skal betale skat af sin værdiforøgelse.

Andelsboliger værdiansættes som boligudlejningsejendomme, så når boligudlejningsejendomme bliver beskattet af værdistigninger og skal fradrage eventuelt tab, så falder værdien af ejendommen. Derfor påvirker det andelsboligforeningernes ejendomme, da de jo værdiansættes efter samme princip som boligudlejningsejendomme. Det vil sige, at andelsboligforeningerne udadtil er fritaget, men det er de ikke, når det kommer til stykket

Per-Henrik Schultz-Jensen

S: Afviser påvirkning af andelsboligforeninger

Brancheforeningen EjendomDanmark har for Berlingske udarbejdet beregninger, der viser, at den nye lagerbeskatning vil trække 1,5 procent ud af værdien af de tre fjerdedele af landets ejendomme, der ikke ligger i pensionsopsparingerne. Det svarer til et prisfald på ti milliader kroner.

Lagerbeskatningen vil dog ikke påvirke andelsboliger i særlig høj grad, og hvis den gør, er det det værd. I hvert fald hvis man spørger Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.


”Jeg tror, at hvis dette viser sig at påvirke priserne, vil det være en begrænset påvirkning og ikke en, der på nogen måde kan retfærdiggøre, at man ikke lukker et skattehul,” siger Christian Rabjerg Madsen (S) til Berlingske.


Han mener derimod, at lagerbeskatningen kun vil kunne mærkes af ejerne af boligudlejningsejendomme. Ifølge lejeloven kan udlejer heller ikke hæve lejen, blot fordi de bliver ramt af lagerbeskatningen.


”Den foreslåede lagerbeskatning påhviler ejerne, og derfor vil det være i strid med lovgivningen at sende den videre. Og det gælder også ejendomme med fri lejefastsættelse,” understreger Christian Rabjerg Madsen (S).


Valuar: søg rådgivning
Ifølge Per-Henrik Schultz-Jensen vil man som investor altså ikke betale det samme for en boligudlejningsejendom som for et halvt år siden, hvis lagerbeskatningen træder i kraft. Derudover er man efterladt i det uvisse, da man endnu ikke ved, om lovforslaget træder i kraft. Men en ting er sikkert: som andelsboligforening bør man rådføre sig.

Som andelsboligforening bør man overveje at søge noget rådgivning hos sin revisor eller administrator, sådan de kan sige, hvordan de forventer, at det vil påvirke andelsboligforeningerne

Per-Henrik Schultz-Jensen

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

AvatarSøren Lund Frederiksen

Til Andelsportalen.
Som formand for en andelsboligforening finder jeg det fornuftigt, at I vurderer konsekvenserne af regeringens skatte politik vedrørende “Arne”, og den deraf følgende “Lagerbeskatning”, som den underligt nok benævnes.
Ikke mindst, når det kan have konsekvenser for Andelsboliger, som angiveligt kan få en negativ
værdisætning som følge af “Lagerbeskatningen”!
Tak for vurderingen!

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Søren,
Mange tak for din kommentar. Vi er glade for at høre, at du finder artiklen interessant.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

AvatarFrank Jakobsen

Hej Maria, du påpeger ganske vist, at flere synspunkter er blevet tilgodeset. Det er de dog ikke i overskriften, der udelukkende anvender den journalistiske negative vinkel, og ikke et afbalanceret resume af hvad der står i artikelen. Et lille “kan” i overskriften havde været bedre dækkende.
Jeg er som andelsejer, endda kasserer, i en ABF ikke så nervøs.
med venlig hilsen
Frank Bodholdt Jakobsen
Spørring, Trige

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Frank,
Tak for dit input og feedback. Det er altid interessant at få flere input på artiklerne.
Bedste hilsner
Maria -Andelsportal.dk

Hej Per-Henrik Schultz-Jensen
Jeg ved ikke om du har fået et eller andet for at skrive ovennævnte artikel, men sikke der noget vrøvl, du er måske selv modstander at pensionen, eller forventer du at tjene penge hvis folk retter henvendelse til dig, eller ejer du selv en boligudlejningsejendom som du skal betale skat af.
Jeg synes at andelsportalen skal være lidt mere kritisk med de artikler der bliver skrevet, for ovennævnte er det værste manipulation med virkeligheden jeg længe har set, der er nogen der har, eller få ondt i skatten. Men at du forsøger at få folk til at denne vej blive modstander at pensionsforslaget er dybt kritisabel. Jeg bor selv i en andelsbolig som er steget i værdi med 50% siden jeg købte den for 9 år siden.
VH.
Georg Miksa

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Georg,
Tak for din henvendelse og dine synspunkter. Artiklen er udarbejdet af os på Andelsportal.dk og der er ikke nogle, der har fået noget for at medvirke i artiklen. Vi tilstræber altid at give et nuanceret billede i vores artikler, hvorfor vi også har medbragt flere forskellige synspunkter i artiklen.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Viser 0 af 6 kommentarer