AndelsboligNyt takker af – for nu
Siden januar 2007 er AndelsboligNyt landet i postkasserne hos andelsboligforeninger i hele Danmark. Efter 18 år sættes udgivelsen af magasinet på pause fra 2025. Vi tager her et tilbageblik på tiden med AndelsboligNyt og ser nærmere på den udvikling både magasin og andelsboligmarked er gennemgået i årenes løb.
2.240. Ja, det er ikke et ubemærket antal sider, der er blevet produceret til AndelsboligNyt i løbet af magasinets knap 18-årige levetid. Alt fra bestyrelsesarbejde, det gode naboskab, prisindeksering og de politiske beslutninger om andelsboligforeninger er blevet behandlet i de 82 udgivelser, det er blevet til i årenes løb.
Nu sættes AndelsboligNyt på pause. Men bare rolig, hverken indholdet om andelsboliger eller redaktionen bag magasinet forsvinder. I stedet er vi til at finde online på Andelsportal.dk, som flere og flere af vores faste læsere allerede nu bruger som primær informationskilde, når det kommer til at være opdateret på andelsboligmarkedet.
Et andelsboligmarked i udvikling
Siden AndelsboligNyt første gang kom på gaden i 2007, er der sket meget med andelsboligmarkedet. Året forinden den første udgivelse kom der nye ejendomsvurderinger. Maksimalpriserne steg – og det gjorde at flere og flere andelsboligforeninger ønskede at gøre brug af en valuarvurdering til at hæve andelskronen. Tilbage i 2007 var valuarvurderingerne ikke så udbredte og størstedelen af alle landets andelsboligforeninger brugte den offentlige vurdering til værdiansættelse. Grundet den voksende efterspørgsel satte det første AndelsboligNyt derfor et stort fokus på valuarvurderinger.
Igennem AndelsboligNyts levetid er efterspørgslen på valuarvurderinger steget. Især efter den daværende regering i 2013 fastfrøs den offentlige vurdering fra 2012 fik vurderingerne medvind. Og først i 2024 blev det muligt at regulere den offentlige vurdering efter nettoprisindekset. Derfor har flere og flere andelsboligforeninger igennem tiden valgt valuarvurderingen til for at få en mere retvisende ejendomsvurdering, som matcher boligmarkedet frem for den forældede vurdering fra 2012.
I dag er valuarvurderingerne den hyppigst brugte værdiansættelsesmetode. 76 % af de andelsboliger, som blev solgt i tredje kvartal af 2023, var prissat efter en valuarvurdering.
Værdiansættelsesprincipperne og valuarvurderinger har været gennemgående temaer i AndelsboligNyt igennem alle 18 år – og er blevet berørt i et stort antal af udgivelserne. Fra 2017 til 2022 blev valuar i gennemsnit nævnt 26 gange per AndelsboligNyt – og i september 2021 fremgik ordet valuar hele 75 gange i magasinet.
Rejsen fra pamflet til magasin
Ved AndelsboligNyts begyndelse var det faktisk slet ikke et magasin, men en pamflet på blot fire sider, der blev sendt ud til landets andelsboligforeninger. Bladets mission var at holde især bestyrelser opdateret på andelsboligmarkedet. Fra 2014 kom der for første gang cases med i bladet som et fast element. Disse historier, med personlige beretninger og inspiration fra foreninger, har kunne opveje de mere informationstunge nyheder de seneste 10 år.
Derfor voksede magasinets fire sider også løbende til 48 sider – og i særudgivelserne har udgivelserne været over 60 sider. Fra at være en simpel og kort informationskilde til bestyrelser, er AndelsboligNyt blevet et bredt favnende magasin, som behandler alt fra bestyrelsesarbejde, konflikter, det gode naboskab, prisindeksering og de politiske beslutninger om andelsboligmarkedet.
Større digital efterspørgsel
Magasinet har været på en lang rejse igennem dets 18-årige lange levetid, men det kan være, du nu læser den sidste udgivelse – nogensinde. Endnu er det ikke et endegyldigt farvel til AndelsboligNyt, da nedlukningen af magasinet i 2025 fungerer som testperiode. Om magasinet returnerer i 2026, er ikke fastlagt.
I 2025 vil redaktionen fokusere på at producere mere information og nyheder om andelsboligmarkedet online på Andelsportal.dk blandt andet via indlæg, nyhedsbreve og i det digitale opslagsværk AndelsBogen. Grunden til et større fokus på digitalt indhold skyldes flere årsager.
Flere og flere af AndelsboligNyts læsere gør brug af Andelsportal.dk, som deres primære informationskilde til at være opdateret på nyheder fra andelsboligmarkedet. Denne udvikling skyldes, at især i Hovedstadsområdet, er andelshaverne yngre beboere – og da knap 60 % af læserne af AndelsboligNyt kommer fra Hovedstaden vil en stor del bruge vores online univers til at søge information. Naturligt, søger vi derfor hen mod at tilbyde mere indhold digitalt for at imødekomme målgruppen.
Udenfor Hovedstaden er en del af vores læsere pensionerede – og vi ved, at det fysiske magasin især har været kærkomment her. Foruden den digitale efterspørgsel er postdistributionen blevet dyrere i takt med udfasning af fysiske medier og breve, og med stigende udgifter årligt, bliver det mere omkostningsfuldt at skulle sende magasinet ud til andelsboligforeninger i hele landet uden at der betales abonnement.
Finanskrisen
Da finanskristen ramte i 2008, gik det også ud over andelsboligmarkedet. AndelsboligNyt har fulgt udviklingen – helt fra krisens start til i dag, hvor andelsboligmarkedet er sundt og andelsboligen er en attraktiv boform igen.
Tilbage i 2008 var det svært at sælge andele og flere måtte sælge til underpris. Siden da er historien blevet en anden. Igennem tiden har AndelsboligNyt blandt andet kunne berette om stigende tendenser med penge under bordet pga. den store efterspørgsel, samt hvordan flere kan få mulighed for at komme ind i de, til tider lukkede og meget attraktive, andelsboligforeninger.
AndelsboligNyt ændrer lovgivning
I 2017 var Andelsportal.dk og AndelsboligNyt med til at sætte fokus på et voksende antal sager omkring penge under bordet. Igennem flere indlæg satte redaktionen fokus på forældelsesloven. En køber af en andelsbolig havde nemlig blot 6 måneder til at stille sit tilbagebetalingskrav til sælger, hvor boligejere havde tre år. Denne forskelsbehandling gav anledning til et stort antal sager omkring penge under bordet, der ikke kunne blive straffet grundet den korte frist. Redaktionens fokus på dette satte den forhenværende minister Brian Mikkelsen under pres, og AndelsboligNyt var sammen med andre instanser medvirkende til, at der blev fremsat et lovforslag om en ændring af andelsboligloven, således at en køber af en andelsbolig fremover har tre år til at stille et tilbagebetalingskrav til sælger ligesom boligejere. I marts udgivelsen 2018 kunne AndelsboligNyt endelig fortælle, at lovforslaget ville træde i kraft pr. 1. juli 2018.
Der blæser nye vinde over andelsboligmarkedet
Sådan kunne AndelsboligNyt skrive i november 2020 i kølvandet på den nye boliglov. Tiderne op til den nye boliglov var ganske tumultariske. Store udenlandske kapitalfonde opkøbte ejendommene, fortog mindre renoveringer og satte derefter lejen op. Derfor lavede man Blackstone-indgrebet for at forhindre dette, men som konsekvens frygtede man, at priserne på andelsboligforeninger ville falde. I den forbindelse gav man i februar 2020 andelsboligforeninger mulighed for at fastfryse deres valuarvurdering for ikke at blive påvirket af en potentiel faldende andelskrone. Valuarvurderingen skulle være udført senest 1. juni og være maks. 18 måneder gammel for den kunne fastfryses. Efterspørgslen på valuarvurderinger steg markant – og det gav på mange måder anledning til et nyt og anderledes andelsboligmarked, som blev beskrevet i alle udgivelser af AndelsboligNyt det år.
Værdiansættelsesvrede
Ja, det har været en tendens, som har været aktuel flere gange i AndelsboligNyts historie. Blandt andet i april udgivelsen i 2010 blev de offentlige vurderinger kritiseret. Igen i 2013 blev de offentlige vurderinger kritiseret – og det endte med, at den daværende regering låste vurderingerne fra 2012 og ville udforme nye offentlige vurderinger. I marts 2014 skrev AndelsboligNyt, at man forventede nye offentlige vurderinger i 2015. Hvad redaktionen dengang ikke vidste var, at planerne for de nye offentlige vurderinger ville blive skrottet i 2021.
Løbende har AndelsboligNyt kunne skrive om de manglende ejendomsvurderinger. Igennem årene er der opstået vrede i forbindelse med værdiansættelse af andelsboliger, som enten skulle ske via en valuarvurdering, anskaffelsesprisen eller den offentlige vurdering fra 2012, der ikke gav et retvisende indblik af markedspriserne. Først i forårsudgivelsen i 2024 kunne AndelsboligNyt dele den glædelige nyhed, at man nu var tættere på nye værdiansættelsesprincipper end nogensinde før, som en løsning på de manglende ejendomsvurderinger. Værdiansættelsesprincipperne blev opdateret i april 2024 med loven L111.
En klimasektion bliver aktuel
Under AndelsboligNyts levetid begyndte klimakrisen at rase. Energitilskuddet, også kaldet Bygningspuljen, igangsættes i 2020 – og også andelsboligforeninger kan få glæde af tilskuddet. For at imødekomme den grønne dagsorden finder en 16 siders klimasektion vej til AndelsboligNyt i 2020. En gang årligt, med udtagelse af 2022, hvor klimasektionen er en del af magasinet to gange, kan andelsboligforeninger læse om andre foreninger, der har taget skridtet og energi- eller klimatilpasset andelsboligforeningen. Desuden gives der i klimasektionen gode råd til grønne renoveringer i andelsboligforeningen.
Vil du ikke gå glip af nyttig information og være sikker på, at du er opdateret på nyheder, de nyesteråd og guides til andelsboligforeningen, så sørg for at være tilmeldt Andelsportal.dks nyhedsbrev. Her vil du også blive opdateret på, hvad der kommer til at ske med AndelsboligNyt i 2026.