Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Andelsboligmarkedet: Pilen peger op

Efter flere års krise på andelsboligmarkedet er der tegn på, at andelsboliger igen er ved at blive en god salgsvare hos landets ejendomsmæglere. Samtidig flytter flere og flere mennesker til storbyerne, og især København, hvilket vil får efterspørgslen på andelsboliger til at stige.

Siden den økonomiske krises udbrud i 2008 har boligmarkedet og især andelsboligmarkedet lidt under krisen på boligmarkedet. Insolvente andelsboligforeninger er dukket op, og mange andelshavere har stået tilbage med boliger, de ikke har kunnet sælge.

Trods de dystre scenarier, er der flere positive aspekter på andelsboligmarkedet. I den forbindelse har Andelsbolig Nyt sat formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening stævne, Steen Winther-Petersen, der ser flere positive elementer på det nuværende andelsboligmarked.

Pilen peger op

Overordnet har man ikke forelsket sig mere i andelsboliger i de første måneder af 2013 sammenlignet med samme periode i 2012. Alligevel peger pilen op på andelsboligmarkedet, fordi vi kan se, at salget af lejligheder går bedre i de større byer, og det har en positiv effekt på salget af andelsboliger.

De seneste år har andelsboligmarkedet kæmpet med insolvente foreninger, hvis beboere ikke har kunnet sælge deres andel, fordi de har købt til overpris og er havnet i en forening med skyhøje boligydelser.

Men i takt med, at flere af disse tilfælde er havnet i Højesteret, er der skabt et større overblik over, hvilke foreninger der er såkaldt usunde, og hvilke foreninger der er økonomisk sunde, og det har været med til at skabe en større sikkerhed omkring de sunde foreninger, der udgør omkring 90 procent af hele andelsboligmarkedet.

Vi bliver i byen

Steen Winther-Petersen vil ikke sige, at det går bedre for andelsboligmarkedet i forhold til andre dele af boligmarkedet, men konstaterer, at flere og flere flytter ind til de større boliger, og det har en effekt på salget af andelsboliger.

Det vi ser i øjeblikket er, at flere af landets boligejere rykker ind mod de større byer. Tidligere var lejligheden et skridt på vejen til et hus uden for byen, men nu ser vi en ny tendens, hvor man bliver boende i byen og – i stedet for at forlade byen – flytter til noget større og altså bliver inde i byen i en lejlighed. Vi ser, at de unge familier med børn efter endt uddannelse slår sig ned i byen, og derfor vælger flere også en andelsbolig som boligform, da de fleste af landets 200.000 andelsboliger er centreret i de større byer. Så man kan sige, at andelsboligmarkedet nyder godt af, at flere har interesse for at bo i byen og i lejligheder.

I disse år bliver Københavns befolkningstal øget med omkring 10.000 personer om året, og derfor havner flere og flere i en andelsbolig.

Dermed ikke sagt, at andelsboligmarkedet står over for en række udfordringer. Dels er et andelslån fortsat dyrere end et realkreditlån til en ejerbolig, dels kæmper markedet fortsat med en manglende gennemsigtighed, når man køber en andelsbolig.

Mere troværdighed

Vi har brug for så meget gennemsigtighed som muligt, så de vigtige informationer i forbindelse med køb af en andelsbolig bliver fremlagt, uanset hvem der udbyder boligen. Med regeringens beslutning om mere gennemsigtighed er vi på vej mod mere troværdighed på andelsboligmarkedet. Derimod er det stadig et problem, at vi har maksimalprisen, som vi gerne ser, man helt dropper, fordi mange andele allerede bliver solgt til under maksimalprisen.

Steen Winther-Pedersen opfordrer i øvrigt landets andelsboligforeninger til at frembringe så mange informationer som muligt i forbindelse med et salg. Det kan både fremme salgsprocessen og salgsprisen, lyder det.