Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Andelsboligforeninger kræver tilskud for at påbegynde energirenoveringer

Renoveringsbehovet blandt 855 andelsboligforeninger er blevet kortlagt i en stor undersøgelse. Resultatet er ikke til at tage fejl af: Andelsboligforeningerne ønsker en tilskudsordning før de vil igangsætte energiforbedrende renoveringer. Tilbage står spørgsmålet om foreningerne overhovedet har tid til at vente på et tilskud før de går i gang?

Hver tredje andelsboligforening har behov for at renovere deres ejendom inden for de næste 10 år, men foreningerne tøver med at igangsætte renoveringer, fordi de håber på at en tilskudsordning målrettet boligforeninger bliver lanceret.

Det er især energirenoveringer, der er behov for ude i de danske andelsboligforeninger. 87% af andelsboligforeningerne prioriterer renoveringer, som fører til mindre energiforbrug og bedre indeklima. Blandt de foreninger, der har et akut behov for renovering er det 26% af de adspurgte, som har behov for nye døre/vinduer, mens isoleringsopgaver og facaderenovering udgør 29%. Det viser ABF’s analyse om andelsboligforeningers renoveringsbehov fra november 2013, hvor 855 foreninger med i alt 17.148 boliger har svaret.

Økonomi er en barriere

Foreningerne ønsker ifølge undersøgelsen at vente med at foretage renoveringer på deres ejendomme, fordi de ikke mener at foreningen har økonomi til renoveringer på nuværende tidspunkt. Dette på trods af at 35% af de adspurgte har behov for at renovere deres ejendom inden for de næste 10 år.

Mange andelsboligforeninger har i forlængelse af den økonomiske krise ikke luft i budgetterne til nye renoveringsprojekter, og som et resultat heraf er det 26% af foreningerne med akut renoveringsbehov, der mangler finansiering. 40% af foreningerne udtaler derfor at et offentligt tilskud vil være den saltvandsindsprøjtning, der kan få dem til at fremrykke renoveringen af deres ejendom.

Andelsboligforeningerne løber en risiko

Hans Lauesen er indehaver og rådgivende ingeniør hos Focus2, der har mange års erfaring med vurderinger og renoveringer af andelsboligforeningers ejendomme. Han mener at foreningerne bør tænke sig om før de udskyder en renovering: ”Lige nu ligger priserne på håndværksarbejde stadig under det niveau, som de gjorde for 6-7 år siden, men i de netværk jeg kommer i, der fornemmer vi at byggeriet kommer til at boome igen inden for de næste 2-4 år og så vil priserne naturligvis stige” fortæller Hans Lauesen.

Hans Lauesen referer til nogle af de store anlægsprojekter, der skal gennemføres de kommende år, som blandt andet tæller planerne for de nye superhospitaler, men også udviklingen af det nye bykvarter i den gamle Carlsberg By vil komme til at optage en del håndværkere. ”Man kan næsten tale om at der vil opstå en byggeboble, når alle projekterne bliver igangsat og der for alvor kommer aktivitet i bygge- og anlægsbranchen. Jeg mener derfor at de mange foreninger, der tør vente på en eventuel tilskudsordning er modige” fortæller Hans Lauesen.

Økonomisk motivation

Andelsboligforeningerne, der ikke kan anvende håndværkerfradraget til foreningens fælles projekter, håber på at det er blevet deres tur til at kunne udnytte en fradrags- eller tilskudsordning, som dermed kan give dem det incitament de mangler for at igangsætte deres energirenoveringer. Uheldigvis er der ingen indikationerne for at en tilskudsordning er på trapperne og mange foreninger har ifølge undersøgelsen et seriøst energirenoveringsbehov her og nu.

”Tilbagebetalingstiden på energirenoveringer kan lidt afhængigt af projektet godt føles lang, men måske burde foreningerne tænke sig om, før de udskyder deres energirenoveringer og i stedet blive motiveret af, at det ikke er sikkert at de i de kommende år kan få løst deres renoveringsopgaver til den samme lave pris, som de kan på nuværende tidspunkt”

fortæller Hans Lauesen.

Hvad er mulighederne?

På Andelsportal opfordrer vi foreningerne til at undersøge priserne på nogle af de mange renoveringsopgaver, som foreningerne står overfor lige nu, før beslutningen om en kommende renovering træffes. Andelsportal har formidlet mange energirenoveringsopgaver for andelsboligforeninger, hvor foreningerne er blevet positivt overraskede over både pris og ikke mindst den optimerede komfort i ejendommen, som en energirenovering har medført. Derfor opfordrer Andelsportal bestyrelser eller generalforsamlinger til at overveje, om der er plads til en energirenovering i foreningens budgetter, mens priserne på håndværksarbejde stadig ligger på det niveau, som de gjorde for 6-7 år siden.

På Andelsportals hjemmeside kan man gratis få 3 tilbud på en renoveringsopgave fra udvalgte leverandører og dermed også en mulighed for at få en god pris på renoveringsopgaven.