Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Andelsboligforeninger bør få smiley-ordning

Mange danske andelsboligforeninger er i økonomiske problemer. Det kan i ekstreme tilfælde betyde, at foreningen bliver erklæret konkurs, og derfor anbefaler flere eksperter på andelsboligområdet, at der bliver indført en form for smiley-ordning, som gør det nemmere at gennemskue andelsboligforeningers økonomi.

En andelsboligforening på Frederiksberg er tæt på konkurs. På grund af de såkaldte trappelån med renteswap skylder foreningen Thyra Danebod nu så mange penge væk, at de tilbageværende andelshavere ikke ser anden udgang end at erklære foreningen konkurs.

Det har medført advarsler fra flere eksperter. Flere andelsboligforeninger kan komme i samme situation som Thyra Danebod, og derfor er der brug for indgriben fra centralt hold.

“Derfor bør man indføre en slags økonomisk smiley-ordning, så man hurtigt kan få overblik over en forenings økonomi”

– Mange potentielle købere har mere eller mindre blind tillid til, at en andelsbolig er en god forretning, men det er det altså ikke altid. Derfor bør man indføre en slags økonomisk smiley-ordning, så man hurtigt kan få overblik over en forenings økonomi, inden man køber en lejlighed, foreslår Martin Borgstrøm, der er direktør for Andelsportal.dk.

Debat: For eller imod smiley-ordning? Deltag i debatten 

Økonomi eller energi

Fra den 1. juli skal alle andelsboligforeninger have et gyldigt energimærke. Det fungerer som en karakter for, hvor energivenlig ejendommen er, og det er lovpligtigt for en andelsbolig at have et energimærke, hvis den skal sælges. Men når den ordning er vedtaget, så forstår Martin Borgstrøm fra Andelsportal.dk slet ikke, hvorfor man ikke har noget tilsvarende for det økonomiske.

– Når man køber en andelsbolig får man tydeligt at vide, hvor energivenlig den er, men det kan til gengæld være hamrende svært at gennemskue økonomien i foreningen. Så hvis man kan lave en skala for energi, så burde man i den grad også lave en for økonomi, siger Martin Borgstrøm.

Facebook: Os der bor i andelsbolig

Flere søger advokat inden køb

Hos advokat- og administrationsvirksomheden Cubus, der blandt andet arbejder meget med andelsboligforeninger, synes de godt om ideen med en slags smiley-ordning.

“Der er i hvert fald behov for noget, der synliggør de problemer, der kan gemme sig i en andelsboligforenings regnskab”

– Det kan jeg godt se ideen i. Der er i hvert fald behov for noget, der synliggør de problemer, der kan gemme sig i en andelsboligforenings regnskab, hvor der for eksempel kan være trappelån eller andre lotterilån, der kan være farlige, siger Cubus-direktør Steen Skals, der mærker et stigende behov for nemmere indsigt i regnskaberne.

– Vi får flere og flere kunder, som står foran at skulle investere i en andelsbolig, men først lige vil have en advokat til at tjekke, hvilke låntyper, der er i foreningen, og hvordan økonomien ellers hænger sammen, siger Steen Skals.

De andelsboligforeninger, der typisk har trappelån med renteswap, er i mange tilfælde nyere foreninger, der er stiftet i tiden fra 2005 til 2007.

Nyttige links
Artikler
Læs artiklen om, at flere foreninger går et hårdt 2011 i møde
Læs også artiklen, som forklarer om renteswap og de ‘beskidte’ lån

Debat
Mener du, at andelsboligforeninger burde få smiley’er eller er det helt i skoven? Deltag i debatten vores debatforum

Facebook
Hold dig opdateret på regler, information og nyheder om andelsboliger. Tilmeld dig Facebook-gruppen Os der bor i andelsbolig

Twitter
Følg Andelsportal.dk på Twitter på Twitter.com/andelsportal