Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Amagerbanken kan trække andelsboligforeninger med i faldet

Da Amagerbanken den 6. februar måtte trække stikket og begæres konkurs kunne bankens aktionærer anse deres investering som tabt, men krakket kan også trække andelsboligforeninger med i faldet.

Andelsboligforeninger, der er kunder i Amagerbanken, som nu er under afvikling, kan få svært ved at finde en ny bankforbindelse. Specielt andelsboligforeninger stiftet i 2006 og 2007 står i en yderst penibel situation, hvor de risikerer, at ingen pengeinstitutter vil røre ved dem. Derfor kan de ligesom banken i yderste konsekvens ende med at gå konkurs.

Farlige lån

Andelsboligforeningerne fra 2006 og 2007, har i forbindelse med oprettelsen af deres andelsboligforening taget et realkreditlån på 80 procent af den samlede udgift, mens resten er blevet oprettet som en kassekredit.

– Og det uden nogen form for afvikling eller sikkerhed. Det ser meget svært ud for disse foreninger at finde en ny bankforbindelse, siger direktør Martin Borgstrøm fra Andelsportal.dk.

Højere rente kan blive fatalt

Med Amagerbankens konkurs overtager statens skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet, nemlig styringen af banken. Men da afviklingsselskabet ikke må udbyde konkurrencedygtige priser, så kan andelsboligforeningerne se frem til, at deres rente bliver den højeste på markedet.

Det kan blive fatalt for de foreninger med en presset økonomi. Beboerne betaler i fællesskab afdrag på andelsforeningens lån, og hver gang, andelsforeningen må overtage en lejlighed, fordi, der er nogen som ikke kan betale husleje, så er det de tilbageblevne beboere, der skal dele huslejen. Det betyder højere husleje.

– I sidste ende betyder overgangen til Finansiel Stabilitet, at de omtalte andelsboligforeninger kan ende med at gå konkurs, siger Martin Borgstrøm.

Ved tidligere bankovertagelser har Finansiel Stabilitet hævet renten for de tilbageværende kunder efter cirka tre måneder. Derfor anbefaler Martin Borgstrøm, at andelsboligforeningerne allerede nu tager situationen alvorligt og søger rådgivning.