Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

5 tips til varme og ventilation

Mange andelsboligforeninger har til huse i ældre etageejendomme, og det kan blive skidt for både pengepung og energiforbrug, hvis der varmes op forkert. Samtidig kan der opstå problemer med fugt og skimmel, hvis der ikke luftes ud ordentligt i vinterhalvåret. Vi giver her gode råd til ventilation og opvarmning i andelsboligforeningen.

  God skik om udluftning i vinterhalvåret

Sørg for at lufte ud med gennemtræk i kort tid. Husk, at du ikke behøver at lufte ud i mere end 5 minutter et par gange om dagen. Undgå at have et vindue, der står på klem i en længere periode, da det giver kolde områder i boligen. De kolde områder er både dyre for varmeregningen og kan i værste tilfælde resultere i skimmelsvamp.

  Bad og mad skaber ekstra fugt

Luk døren ud til badeværelset efter brusebade, så du undgår, at fugten spreder sig til resten af boligen, og sørg i stedet for at benytte de udluftningsmuligheder, der er på badeværelset som ventilation og vindue. Vær også opmærksom i forbindelse med madlavning, hvor der ofte kommer meget damp. Tænd for emhætten hver gang du laver mad – også når du bare skal koge et æg – og luft ud i køkkenet, hvis der er kommet meget damp under madlavningen.

  Hold øje med varmeveksleren

9 ud af 10 boligforeninger kan spare op til 10 procent på varmeregningen, uden at det går ud over varmeforbruget. Eksempelvis ved at holde øje med varmeveksleren: Benytter I fjernvarme i jeres andelsboligforening, så vær opmærksom på, at det er vigtigt at holde øje med, at varmen i radiatorerne udnyttes ordentligt, inden den bliver returneret til varmeværket. Derfor bør termometrene på den ene side af jeres fælles varmeveksler, hvor fjernvarmevandet kommer ind i ejendommen, efterses. Temperaturen på vandet, der sendes tilbage til fjernvarmeselskabet skal nemlig helst være under 45 grader, for at I udnytter varmen, I modtager optimalt. Ligeledes bør I tjekke, hvordan vandet klarer sig før og efter det kommer forbi fjernvarmeveksleren.
Få gode råd til, hvordan I vedligeholder fjernvarmeanlægget i boligforeningen i denne film –>

  Glem ikke det varme vand

Det er også vigtigt at være opmærksomme på mængden af varmt vand, der bruges i boligerne. Det varme vand har nemlig også stor indvirkning på varmeregningen – faktisk går hele 20-30 procent af varmeregningen til opvarmning af brugsvand.

  Samme temperatur på alle radiatorer

Ideelt set bør I have samme temperatur i hele hjemmet, så der ikke opstår træk eller situationer, hvor nogle radiatorer skal varme mere end andre for at holde temperaturen på et bestemt niveau. Vær ligeledes opmærksom på, at der ikke står møbler lige op af radiatoren eller termostaten, så radiatoren ikke kan komme ordentligt af med varmen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *