Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

4 ting der adskiller andelsboligmarkedet fra ejerboligmarkedet

Der er klare forskelle på, om man investerer i en andelsbolig eller ejerbolig. Se nedenfor fire konkrete forskelle på de to boligtyper.

1. Finansiering: Ved køb af andelsbolig kan du ikke optage et realkreditlån, som det er muligt på ejerboligmarkedet. Et realkreditlån er typisk markant billigere end et banklån, og giver mulighed for de billige flexlån. Derimod finansierer man købet af andelsbeviset med et banklån, hvis man ikke har sparet penge op.

2. Ejerskab: Som andelshaver ejer man ikke sin bolig. Den ejes af andelsboligforeningen, og så ved køb af andelsbeviset får andelshaveren brugsret til en af foreningens boliger. Samtidig er man medejer af foreningens formue. Med en ejerbolig ejer man sin bolig, og bestemmer selv over sin bolig.

3. Udlejning: I de fleste andelsboligforeninger fremgår det af foreningens vedtægter, at andelshaver har pligt til at bo i sin andelsbolig. Vedtægterne bestemmer typisk også regler for fremleje og udlejning, men kun i en begrænset periode, som bestyrelsen bestemmer. Omvendt forholder det sig på ejerboligmarkedet, hvor ejeren frit kan udleje sin bolig på ubestemt tid.

4. Skatter og husleje: En andelshaver skal ikke betale ejendomsskatter og fællesudgifter til foreningen, som man skal i en ejerboligforening. Derimod betaler man en månedlig husleje, også kaldet boligydelse, i en andelsboligforening.