Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Fortsat krise på andelsboligmarkedet

Selv om boligkrisen på andelsboligmarkedet har buldret derudaf i snart fire år, tyder meget ikke på, at der er udsigt til et mere stabilt andelsboligmarked. En række foreninger kæmper fortsat med at få økonomien til at hænge sammen.

AB Ringertoften, AB Duegården, AB Møllegården, AB Klostergården og AB Kildegaarden. Blot et udpluk af listen over andelsboligforeninger, der enten er insolvente eller økonomisk usunde. Hidtil har der været et stort fokus på en række foreninger i København, men faktisk er det ikke kun foreninger i hovedstaden, der kæmper med økonomien.

Også i provinsen
Hos Ret & Råd oplyser man, at en stribe af andelsboligforeningerne uden for København ligeledes kæmper for at holde styr på økonomien, og det gælder blandt andre foreninger i byer som Ringsted, Herfølge, Køge og Sorø. Samtidig findes der insolvente foreninger på Fyn og i Jylland, typisk mindre foreninger med 8-10 andelshavere, der sidder ekstra hårdt i det, da de ikke er så mange til at dække eventuelle, økonomiske tab.

Udfordringen i de mindre provins-foreninger er ofte, at hvis én af de få andelshavere dør, står resten tilbage med den ekstra boligafgift, der skal betales, og det kan presse foreningens økonomi.

Den offentlige vurdering
Det anslås, at hovedparten af de andelsboligforeninger, der er stiftet efter 2006, har det økonomisk trængt, da foreningerne er gamle udlejningsejendomme, der er købt for dyrt, hvilket har medført, at mange andelshavere sidder tilbage med en høj boligafgift og usælgelige andelsbeviser.

Til oktober kommer den offentlige ejendomsvurdering, der senest kom oktober 2010. Dengang forventede man, at andelsboligernes værdi ville falde, hvilket ikke skete. Derfor mener Ret & Råd, at ejendomsvurderingerne falder, fordi der er et efterslæb, da der er solgt færre boliger til lavere priser, end da de blev stiftet.

Hovedparten er veldrevne
Flere foreninger ligger pt. i retssager over overprissager, og her bliver det interessant at følge, om der falder en generel dom over værdiansættelsen af andelsboliger.

Det skal nævnes, at hovedparten af andelsboligforeninger, stiftet i 1980erne og 1990erne er veldrevne med en sund økonomi.