Alt andelsboligforeningen bør vide om facaderenovering
En velholdt facade er alfa og omega, for at sikre andelsboligforeningens ejendom mod vind og vejr. Facaderenovering er et større projekt for andelsboligforeningen. Derfor er nøje indsigt og planlægning essentielt, før projektet igangsættes. Vi afdækker her, sammen med ekspert i facaderenoveringer, hvordan andelsboligforeningen skal bære sig ad, når facaden skal renoveres.

Facaden er en helt central del af ejendommens klimaskærm. Klimaskærmen beskytter ejendommen mod regn, sne, frost og blæst. Over tid skaber vind og vejr belastninger på klimaskærmen – og det påvirker også facaden. For at sikre en sund ejendom, er det vigtigt at vedligeholde facaden.
Martin Eggers, fra TagXperten, er ekspert i at sikre, at andelsboligforeningens klimaskærm er tæt og velholdt. Dette gør virksomheden via blandt andet omfugning af facaden, som sikrer at murværket er tæt.
TagXperten har hjulpet adskillige boligforeninger med facaderenovering af ejendomme – og det er med god grund. ”Kommer der først fugtskader, kan det være en langt mere bekostelig affære at få dem fjernet igen,” siger eksperten.

Hvornår skal andelsboligforeningen renovere facaden?
I takt med at murværket ældes, vil fugerne i facaden også gradvist blive mere porøse. Bliver fugerne porøse, er det blot et spørgsmål om tid, før de falder ud. Ved manglende fuger bliver facaden utæt, og vand kan indtrænge i murværket og skabe fugtskader på klimaskærmen.
Er man gængs andelshaver eller bestyrelsesmedlem, kan det dog være svært at se, hvornår fugerne har tjent deres tid. Det ved TagXperten, og derfor er besøg hos andelsboligforeningen altid fast procedure før tilbud sendes, og arbejdet igangsættes.
”Det er altid fast procedure, at vi skal se ejendommen. På den måde kan vi se, hvilken stand facaden er i. Tid tider kan småreparationer være tilstrækkeligt for en stund. Andre gange skal hele facaden renoveres,” siger Martin Eggers.
Selvom det er en fagperson, som skal give den endelige dom over facadens tilstand, er der alligevel nogle gode forholdsregler, man som andelsboligforening, kan tage, for at sikre facadens stand er god.
”Jeg vil sige, at hvis man har et murværk, der er omkring 40 år og op efter, er det en god idé at få tjekket facaden for revner,” siger Martin Eggers. Han understreger, at det er vigtigt at holde øje med manglende fuger og revner i murværket, da det er et tegn på, at fugerne er i færd med at falde ud – og det kan skade facaden.
”Man må endelig ikke gå og negligere, at der er en fuge, der mangler, for det kan skabe noget, der er endnu dyrere, hvis man ikke får det lavet. Det kan se dyrt ud ved første øjekast at skulle have renoveret facaden, men det beskytter ejendommen. Ligesom man har brandforsikring, og forsikring mod vandskader, så er det her på mange måder også en forsikring mod at få fugt ind i konstruktionen,” siger eksperten.


Lad eksperten stå for facaderenoveringen
Opdager man revner på facaden, er der dog ingen grund til at gå i panik. Og man skal slet ikke selv begynde at gå i gang med at udbedre skaderne, hvis man ikke har kendskab til murværk.
”Jeg ser desværre mange, der har forsøgt at lave reparationer, hvor de vælger en forkert mørtel. Mange gange så går de op i et byggemarked og køber en færdig-blandet pose. Nogle gange er det en forkert mørtel, andre gange er det sågar en cementblanding. Det skaber nogle alt for hårde fuger. Så kommer vi derud, og så kan vi næsten ikke fræse fugen ud uden, at stenene bliver ødelagt. Det gør, at der skal endnu større reparationer til – og det bliver meget dyrere i længden,” forklarer eksperten.
Huser jeres forening i ejendomme ved tung trafik?
Ja, så er det især vigtigt, at facaden inspiceres regelmæssigt.
”Tung trafik, såsom lastbiler, skaber vibrationer, der kan påvirke murværket. I byer, hvor store byggeprojekter, som metrobyggeri finder sted, er vibrationerne ofte så kraftige, at de kan påvirke bygningens struktur,” forklarer Martin Eggers.
Han uddyber dertil, at murværk er et levende materiale, der kan bevæge sig over tid. Det er derfor, at understrygninger i mørtel eksempelvis kan knække og blive porøse, hvilket giver mulighed for, at fugt trænger ind og skader bygningens tæthed. Det samme gælder for fugerne i facaden. Tætte facader og korrekt vedligeholdelse af fugerne er afgørende for bygningens holdbarhed.
Hvordan forløber processen, når andelsboligforeningen skal have en facaderenovering?
Efter TagXperten har været ude og afdække, hvordan facadens stand er, vil den egentlige proces angående facaderenoveringen igangsættes.
”Når vi har været ude hos foreningen, udarbejder vi et tilbud på facaderenoveringen. Vi aftaler også, hvem der skal stå for at indhente tilbud på et stillads. Nogle foreninger har et firma, de har tidligere erfaringer med, som de gerne vil bruge til stillads. Andre vil gerne have, at vi står for at indhente tilbud på det,” siger Martin Eggers. TagXperten har faste samarbejdspartnere, som de bruger til at stille stillads op.
Den næste del af processen er herefter, at andelsboligforeningen indkalder til et bestyrelsesmøde, og derefter til en generalforsamling. På generalforsamlingen besluttes det, om renoveringen skal foretages.
”Herefter kan vi gå i gang. Er andelsboligforeningen hurtig til at få beslutningen taget, kan vi normalt rykke ud inden for 2-3 måneder fra første besigtigelse – alt afhængig af kalenderen selvfølgelig,” uddyber eksperten.
Hvor længe tager en facaderenovering?
Når håndværkerne kan træde til, forløber processen almindeligvis ganske snorlige, forklarer eksperten. Alt efter, hvor stor en ejendom der er tale om, plejer TagXperten at have mellem 2-4 mand gående på ejendommen.
Tidsplanen for projektet afhænger også af andelsboligforeningens størrelse.
”Hvor lang tid projektet tager, afhænger af hvor mange kvadratmeter der er tale om, og hvor besværligt det er at komme til. Er der mange gesimser og fremspring, kræver det mere arbejde, og det tager længere tid. Men hvis vi antager, der er tale om en standard ejendom med 800 m2 facade, vil den nok tage 6-8 uger at lave alt afhængig af vejret,” siger Martin Eggers.
Og netop vejret kan spille en afgørende rolle, hvis man vælger at få facaderenoveret i vintermånederne. En facaderenovering er nemlig bedst udført, hvis der er over 6-7 grader. Eksperten fortæller, at man principielt godt kan blande mørtlen op med noget sprit, og udføre arbejdet, når det er koldere. Dog er det ikke kutyme hos TagXperten, da det bedste resultat udelukkende vil opnås, hvis man kan bruge mørtlen i sin oprindelige form.
Hvor længe holder en facaderenovering?
En facaderenovering holder længe. Faktisk kan de nye fuger holde lige så længe som de originale fuger. ”Står I med en ejendom fra 1940’erne, som nu trænger til en komplet udskiftning af fuger, ja så vil det være stort set den samme holdbarhed, de nye fuger vil have i fremtiden,” siger Martin Eggers.
Hvordan udføres en facaderenovering?
En facaderenovering indebærer en grundig proces, hvor de eksisterende fuger udfræses og erstattes med nye. Typisk fræses fugerne 2,5 cm ned for at man kan montere den nye fuge. Herefter børstes murværket ned, og der vil være gjort klar til de nye fuger.
”De nye fuger monterer vi med pistoler, som vi kommer mørtel i. De er automatiske og sikrer, at fugerne får det samme tryk hver gang,” siger Martin Eggers. Den automatiske metode, at fuge facaden på, sikrer, at TagXperten afleverer et ensartet udtryk.
Tidligere brugte man et pudsebræt og en murske til samme proces. Dog er de er gamle, traditionelle håndværksmæssige dyder ikke helt borte.
”Når vi har monteret fugerne, sækker vi murværket. Med kartoffelsække pudser vi murværket, som sikrer, at vi får en skarp og ensartet fuge på hele murværket. Til slut bliver stenene renset for overskydende mørtel,” forklarer eksperten. En facaderenovering fra TagXperten kombinerer altså moderne metoder med traditionelt håndværk.
Vidste du?
Når fugerne fræses ud, går TagXperten altid med en støvsuger, som er spændt fast på fræseren. Det betyder, at man ikke skal være bange for, at det støver overalt. Faktisk bliver det meste støv taget uden på ejendommen, og derfor kan andelshaverne stadig forvente rene andelsboliger indendørs.
Hvad koster facaderenovering af andelsboligforeningen?
Facaderenoveringens omfang varierer fra forening til forening. Nogle foreninger holder til i store ejendomme med adskillige opgange. Andre er mindre, og huser måske i en enkelt eller to opgange. Større ejendomme har mere facade, hvilket kræver mere arbejde, og derfor koster arbejdet også mere.
”Prisen afhænger meget af typen af ejendom. Er der mange fremspring og gesimser bliver arbejdet mere komplekst. Mange ældre ejendomme, især i København, er lidt specielle, hvor der er en række sten, der kører længere ud end de andre i et fremspring. Der er derfor en masse steder, hvor der skal fræses ud, og det tager bare rigtig lang tid, hvilket vil koste mere,” siger Martin Eggers.
Han understreger desuden, at når TagXperten giver et tilbud på facaderenoveringen, vil den pris, som andelsboligforeningen bliver præsenteret for, for selve murerarbejdet, også være den som afslutningsvist skal betales.
”Vi er lidt mere udfordrede med at komme med en fast pris, når det gælder stillads. Lad os for eksempel sige, at det er besluttet, at facaderenoveringen skal laves inden for et specifikt tidsrum. Så er der nogle dage, hvor det er møgvejr, og ja, der vil vi ikke kunne udføre arbejdet. Det vil så blive dyrere på stilladset, da man betaler dagsleje for sådan et stillads. Men det håndværkermæssige arbejde giver vi altid en fast pris på,” siger eksperten.
Martin Eggers lægger desuden vægt på, at de hos TagXperten aldrig tager depositum for arbejdet. Man betaler udelukkende for det arbejde, der er blevet udført. Det er desuden også muligt at få ratebetaling, da facaderenovering er en dyrere vedligeholdelsespost for andelsboligforeningen.
Gode råd til en velholdt facade
- Regelmæssig inspektion af klimaskærmen.
- Hold øje med fugtskader i murværket, da det kan være et tegn på, at fugerne skal udskiftes.
- Få erstattet løse og ødelagte fuger, når de falder ud eller der opstår revner.
- Undgå gør-det-selv-reparationer, og lad professionelle håndværkere stå for facaderenoveringen for korrekt udførelse.
- Brug de rette materialer – den rigtige mørtel er altafgørende for et godt resultat.
- Planlæg facaderenoveringen i god tid, da det er en stor investering. Sørg for at have en klar plan og budget.
Skræddersyet facaderenovering til jeres andelsboligforening
Foreninger er ikke ens. Derfor er det, som også tidligere understreget, altid fast procedure for TagXperten at besigtige ejendommen, før tilbuddet udarbejdes. Alt fra materialevalg til skadesomfang varierer nemlig fra forening til forening.
”Det er normalt en såkaldt kalkhydrautisk mørtel, som vi bruger til at facaderenovere. Men der er nogle sten, som har bedre af en anden type mørtel. Det kan for eksempel være en gammeldags mørtel. Det er altid en vurdering vi tager derude, fordi der kan vi se, hvilken type sten, ejendommen er bygget af,” siger eksperten.
En kalkhydrautisk mørtel, eller hydrautisk kalkmørtel er en kalkmørtel, som er svagere end en cementmørtel, men mere modstandsdygtig overfor fugt. Derfor er den god til fugning af facader, som skal kunne modstå regn, sne og slud.
Det er ikke atypisk, at facadeeksperterne opdager andre skader på ejendommen end at fugerne er gamle og porøse.



”Når vi gennemgår ejendommen, kan der også være sætningsskader, som vi skal udbedre. Sætningsskaderne laver vi i de fleste tilfælde ved at fræse fugerne ud langs sætningsskaden. Så lægger man et såkaldt tentorstål ind og fuger omkring på ny. Tentorstålet lægger man ind for at sikre, at murværket er stærkt og ikke flækker igen,” siger eksperten.
En anden typisk skade, som TagXperten erfarer findes på facaden, er sålbænke som trænger til en udskiftning.
”Det er ikke alle skader, man kan se, når man gennemgår ejendommen og afgiver et tilbud. Derfor har vi altid løbende dialog med andelsboligforeningen igennem facaderenoveringen. Finder vi noget i forbindelse med renoveringen, som vi vurderer burde laves, fremlægger vi det for foreningen og kommer med en pris på det. Vi går selvfølgelig aldrig i gang, før foreningen har accepteret, at vi udbedrer skaden,” siger eksperten.
Fast kontaktperson gennem renoveringen
For at opretholde en kontinuerlig dialog, TagXperten og andelsboligforeningen imellem, er der altid to faste kontaktpersoner på projektet.
”Vi har en fast kontaktperson ude på pladsen, som er tilgængelig for andelsboligforeningen. Og så er der også mig. Jeg er den, som står for alt det administrative arbejde – og mig kan man altid kontakte, hvis der skulle opstå spørgsmål,” siger Martin Eggers.
Alt efter, hvilke skader der opdages på facaden, skræddersyer TagXperten tilbuddet til andelsboligforeningen – og laver tilføjelser, hvis nødvendigt og det aftales.
Vedligeholdelsesplan for facaden
Eksperten lægger desuden vægt på, at det ikke er alle facadeskader, der kræver at hele facaden skal renoveres med det samme.
”Vi kan lave en plan for ejendommen og renovere facaden i etaper, for at holde klimaskærmen tæt. Typisk laver vi nogle reparationstrin over en periode, det kan være flere år, som skal laves løbende,” forklarer Martin Eggers.
TagXperten lægger en plan for, hvordan facaden kan vedligeholdes over tid. Det giver også nogle finansieringsmuligheder, da andelsboligforeningen kan planlægge, hvornår i løbet af de kommende år, de skal bruge midler til at vedligeholde facaden.
Han understreger desuden, at andelsboligforeningen kan spare penge ved at pulje projekter.
”For eksempel, hvis taget skal renoveres, kan man gøre det samtidig med facaderenoveringen. Så sparer man penge på stilladset. Det kan der være stor økonomisk fordel i,” afrunder han.
Få eksperter til at facaderenovere andelsboligforeningen
TagXperten sikrer en tæt og velholdt facade, der beskytter jeres ejendom mod vind og vejr i mange år frem. En flot og velrenoveret facade øger både ejendommens værdi og beboernes komfort, samtidig med at den mindsker risikoen for fugtskader.
TagXperten tilbyder professionel rådgivning, en grundig besigtigelse og skræddersyede løsninger tilpasset jeres behov og budget. Erfarne håndværkere arbejder med høj præcision og sørger for at sikre et flot og holdbart resultat til jeres andelsboligforening.
