Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

7 gode råd til igangsættelse af byggeprojekter

I en andelsboligforening er man ofte mange, der skal blive enige, når et større byggeprojekt skal igangsættes. I de fleste tilfælde har beboerne forskellige opfattelser af omkostninger, behov og løsninger, hvilket kan gøre beslutningsprocessen omfattende.

Vi har derfor samlet en række gode råd til, hvordan I kommer bedst fra start, når et byggeprojekt skal planlægges, vedtages og igangsættes.


Indhent rådgivning

Som boligforening kan det være svært at overskue, hvor det er bedst at starte, når man skal i gang med et større byggeprojekt. Ofte ved man ikke, hvor i ejendommen det bedst kan betale sig at gå i gang. Derfor er det en god idé at få vejledning fra en rådgiver, som eksempelvis en byggesagkyndig eller en energivejleder. En rådgiver kan hjælpe jer med en forundersøgelse og tager samtidig højde for foreningens energimærke, samt vedligeholdelsesplan.

Gennemgå foreningens vedtægter

Det er vigtigt at man gennemtjekker andelsboligforeningens vedtægter inden et byggeprojekt igangsættes. Af vedtægterne vil det fremgå, hvilke procedurer I skal følge i foreningen, når større beslutninger skal træffes. Vær eksempelvis opmærksom på reglerne for indkaldelse til generalforsamling, afstemninger osv.

Beboerinvolvering

Sørg for at indkalde beboere til møder omkring byggeprocessen – også selvom at foreningens vedtægter ikke foreskriver dette. Det er bedre at indkalde til et møde for meget, end et for lidt. Herved sikrer man sig at andelshaverne føler, at de har mulighed for at blive hørt og ytre deres mening im byggeprojektet. Er man åben over for kritik og sørger for at alle kommer til orde (også selvom de er skeptikere), så har man det bedste grundlag for en god løsning i sidste ende.

Rollefordeling

Når man skal i gang med et større byggeprojekt, er der mange aktører, der skal kende deres rollefordeling. Hvem skal være ansvarlig for kontakten til eksterne parter? Hvem skal deltage og organisere møder med rådgivere? Og hvem skal kommunikerer med håndværkerne? Sørg for at I har styr på rollefordelingen og de mennesker, der får ansvar for forskellige opgaver, er klar til at påtage sig det ansvar og den tid, som det vil kræve.

Sæt opgaven i udbud

Når man skal igangsætte et større byggeprojekt i andelsboligforeningen, så er det en rigtig god idé at sætte opgaven i udbud. Sørg for at indhente flere tilbud fra entreprenører og bed dem gerne om detaljerede tilbud. Det er ikke altid kun prisen man bør sammenligne udbyderne på, men også de forskellige løsningsmodeller, tidshorisonter og om entreprenøren har erfaring med den form for arbejde, som I skal have udført.

På andelsportal.dk kan I få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte leverandører på jeres byggeprojekter.

Generalforsamling

Når initiativtagerne eller bestyrelsen er klar til at præsentere byggeprojektet på en generalforsamling, så sørg for at beskrive alle de løsninger, som I har overvejet. Beskriv gerne løsningerne både i forhold til økonomi, tid og byggeproces. Ved en afstemning kan det i nogle situationer være en god idé at stemme om flere former for løsninger, såfremt at beboerne bliver orienteret om detaljerne i de forskellige løsninger inden afstemningen.

Tidsplan

Når I skal igang med et byggeprojekt, så sørg for at have en opdateret tidsplan, som er tilgængelig for alle beboere. Tidsplanen kan lægges på jeres hjemmeside eller hænges op på en opslagstavle. Tilføj eventuelt også et telefonnummer på en kontakt fra foreningen, således at beboere ved, hvem de skal gå til, hvis de har uddybende spørgsmål.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *