Xenia kunne ikke forestille sig at bo i byen uden altan

Xenia bruger sin altan hele året – både som soveplads under den åbne himmel om sommeren og til en varmende stund i en solstråle om vinteren. Masser af planter, puder og tæpper gør altanen til en forlængelse af den skønne, feminine oase på Amager.

“Jeg fik altan for en 8 års tid siden, og jeg kunne vitterlig ikke forestille mig at bo i en lejlighed uden,” siger Xenia, da hun fortæller om altanens betydning. Xenia er 37 år, pædagog på en daginstitution og bor i en 80 kvm stor lejlighed på Amager.

alevator-opgang
Andelshaveren Xenias kunne ikke forestille sig en bolig uden altan.

Hvad betyder din altan for dit liv i byen?

“Jeg fik altan for en 8 års tid siden, og jeg kunne vitterlig ikke forestille mig at bo i en lejlighed uden. Jeg nyder at kunne hænge mit vasketøj ud, og særligt i sommerhalvåret er det en skøn forlængelse af lejligheden, hvor døren står åben, så inde og ude nærmest flyder sammen. Det har givet mig en dejlig mulighed for at skabe min egen lille oase med lige netop de ting, jeg vægter højest,” fortæller Xenia og forklarer, hvordan altanen skaber liv i byen og samtaler på tværs af lejlighederne i den lille andelsboligforening, hun bor i.

Læs mere om indretning af altanen her

Hvordan og hvornår bruger du altanen?

Xenia bruger sin altan året rundt. Hun har en kurv med tæpper, puder og skind stående lige inden for døren, så det altid er lige ved hånden. Selv på en vinterdag med solskin kan hun finde på at sætte mig derud på et lammeskind og med en kop kaffe. Og samtidig bruger hun altanen som et udvidet køleskab, hvis der skal afholdes fester om vinteren.

“Jeg indretter min altan efter årstiden. I vinterhalvåret er det med lyskæder og lidt grønt som fx. gran og vinterroser. Lige så snart foråret melder sin ankomst, kribler det i mig for at komme i havecenteret og finde nye krydderurter og blomster til altankasserne. Som regel har nogle planter overlevet vinteren, men der er altid plads til nye bekendtskaber,” siger Xenia og fortsætter:

“Gennem hele sommerhalvåret nyder jeg at kunne plukke bær og krydderurter til maden fra mine altankasser, og så indtager jeg stort set hver dag minimum et måltid på altanen. På en rigtig varm sommeraften kan jeg godt finde på at slæbe topmadrassen ud på altanen og overnatte under åben himmel. Der er noget særligt ved at vågne til små fugle, som hopper rundt på gelænderet.”

alevator-opgang
Xenias altan en regnfuld efterårsdag.

Hvordan har du indrettet den og hvorfor?

“Jeg har indrettet min altan med et klapbord på rækværket og to sammenklappelige stole fra Ikea, som jeg har malet i en grøn farve, der matcher enhver årstid. Bordet kan samtidig agere tørrestativ, hvis man tager toppladen af,” lyder det fra Xenia, som har en stor sans for indretning.

“Jeg har også en bænk med opbevaring, hvor jeg gemmer grillen, plantejord og urtepotter. Min mor har syet hynder og puder til bænken, og det er tit her, jeg ligger og læser på en sommerdag.
Udover bænk, bord og stole har jeg fyldt altanen med altankasser og planter,” slutter andelshaveren Xenia.

alevator-opgang
Xenia indretter sin altan efter årstiden.

Går du også med tanker om en altan?
Ønsker du eller din andelsboligforening at høre mere om altaner tilpasset netop jeres ejendom, så er Altan.dk klar med professionel rådgivning. Altan.dk har alle kompetencerne inhouse, så I slipper for dialog og koordinering med flere forskellige leverandører. Samtidig håndterer Altan.dk alt kommunikation med kommunen samt myndighedsbehandlingen.
Andelsportal.dk
Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.
Skriv en kommentar