Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Venstre og Socialdemokraterne på vej med billigere andelslån

Venstre og Socialdemokraterne er klar til at gøre det billigere at investere i en andelsbolig. Hidtil har lån til andelsboliger været dyre med høje renter, men nu åbner landets to største partier op for, at man skal kunne købe en andelsbolig til en lavere rente end i dag, og det kan skubbe gang i et trængt marked, der de seneste år har kæmpet med konkurstruede foreninger.

Dyre andelslån med rentesatser på 6, 7 og 8 procent kan blive fortid, efter at der tegner sig et politisk flertal til at se på lån til andelsboliger. Både i den blå og den røde blok er man åbne over for at gøre andelsboliglån billigere, hvilket kan betyde, at andelskøbere får attraktive låneforhold, som vi kender det på ejerboligmarkedet med realkreditlån.

Prisen er steget

I 1990’erne og starten af 00’erne betød det ikke så meget, at man sad med en dyr bankrente på sit andelslån, da andelsbeviset var markant billigere, end det vi ser i dag, og for mange var det stadigvæk billigere at sidde i en andel frem for en ejerbolig – trods de store renteforskelle.

Siden har meget ændret sig. Prisen på andelsbeviser er steget, det samme er bankrenterne, og det gør ikke andelsboligen til en økonomisk attraktiv investering i forhold til et bredt udsnit af ejerboligmarkedet. Men nu kan tingene ændre sig. Hos Venstre fortæller man nu, at man er klar til at gøre andelslånene billigere.

“Vi vil ændre på det”

“Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan få prisen ned på andelslån. Lånene er simpelthen for dyre i dag, men det kan og vil vi ændre på. Vi skal ikke ned på samme niveau som realkreditinstitutterne, men vi kan komme længere ned, end tilfældet er i dag. Derfor foreslår vi, at bankerne skal have ret til at købe andelsboliger, de har ydet lån til, på tvangsauktion. Andelsboligforeningerne skal altså fjerne bopælspligten og i stedet acceptere juridiske personer som købere af andelsboliger. Bankerne skal altså have en større sikkerhed, og så kan de tilbyde de billigere lån”, siger Venstres boligordfører Louise Schack Elholm til Andelsportal.dk. Hun tror, at en sådan model vil gøre det mere attraktivt at investere i en andelsbolig.

Andelstanken skal bevares

Hos regeringspartiet Socialdemokraterne er man åben over for idéen, og man er klar til at indgå i en dialog om at gøre andelsboligmarkedet mere attraktivt, og her er renterne også i spil.

“Jeg kan godt se, vi kan gøre det billigere at købe en andelsbolig, end tilfældet er i dag. Andelsboligmarkedet skal være på lige fod med andre dele af boligmarkedet, og derfor vil vi kigge på det. Dog er det for Socialdemokraterne vigtigt, at vi gør det billigere, samtidig med at vi bevarer andelstanken. Derudover ved vi, at nogle banker har høje administrationsbidrag, og her skal vi også se på, om bankerne tjener for meget”, siger boligordfører Jan Johansen.

Udover den høje bankrente er andelslån ekstra følsomme, da der er tale om en variabel rente, der løbende kan stige, men naturligvis også falde, hvilket ikke har været tilfældet for bankrenten i den seneste tid.

Kan sætte skub i andelshandlerne

Hos Andelsportal.dk, der dækker andelsboligmarkedet og er i dialog med landets andelsforeninger, bakker man også idéen op om at sænke udgifterne på et andelslån. Ifølge kommunikationschef Michael Müller kan et billigt banklån skubbe gang i markedet på ny.

“Vi må nok erkende, at andelsboligmarkedet har stået lidt i stampe de seneste år, og her er de dyre bankrenter ikke et middel til at bryde denne tendens. Derfor er der gode chancer for, at et billigere andelslån med en lavere rente kan sætte gang i flere handler på andelsboligmarkedet, og det er dét, der er behov for, hvis denne del af boligmarkedet skal rykke sig fri af krisen. Samtidig kan et billigere andelslån gøre en andelshaver mindre sårbar, hvis man havner i en økonomisk klemt forening”.

Venstre og Socialdemokraterne vil nu se nærmere på mulighederne for at gøre andelslånet billigere.