Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Venstre har de dyre andelsboliglån under lup

Det skal være slut med dyre banklån, når man skal låne penge i banken til en andelsbolig. Så klar er meldingen fra Folketingets største parti, Venstre, der er klar til at fremsætte et beslutningslovforslag om at gøre andelslån billigere. Boligordfører Louise Schack Elholm (V) vil med andre ord ruske op i andelsboligmarkedet.

Skal man købe en andelsbolig til en høj bankrente eller en ejerbolig til en lav realkreditrente. Et spørgsmål, mange givet har stillet sig selv på et tidspunkt. For en del er valget måske faldet på ejerboligen og de lave renter. Men nu kan dette scenarie ændre sig, da Venstre ønsker at gøre det billigere at købe en andelsbolig, og dermed gøre op med en af markedets hæmsko gennem mange år – dyre banklån med rentesatser, der ligger langt over renterne til realkreditlånene.

Andelsbolig Nyt har sat Venstres boligordfører stævne til en snak om, hvad landets største parti vil stille op med de dyre banklån til andelsboliger, og ifølge Louise Schack Elholm (V) skal det være billigere at investere i en andelsbolig. Så klar er meldingen fra det tidligere regeringsparti.

For dyre lån

“En andelsbolig er en god mulighed for at komme ind på boligmarkedet, men markedet lider under, at man skal optage dyre banklån med høje renter. Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan få prisen ned på andelslån. Lånene er simpelthen for dyre i dag, og det vil vi ændre på”, siger Louise Schack Elholm og fortsætter.

“En af årsagerne til, at renten er så høj på andelslån, skyldes, at andelshavere ikke ejer deres bolig, som man gør med en ejerbolig. Dermed kan andelshaverne ikke optage et realkreditlån. Det kan vi ikke ændre ved, men vi kan se på, hvordan vi kan gøre banklånet billigere. I dag er det for dyrt, da bankerne ikke har den samme realkreditvurdering som realkreditinstitutterne har. Dermed kan bankerne ikke låne penge til samme pris som realkreditinstitutterne”.

Skal købes på tvangsauktion

Venstres hovedtanke om de billigere andelslån er, at bankerne skal have ret til at købe andelsboliger, de har ydet lån til, på tvangsauktion. Andelsboligforeningerne skal altså fjerne bopælspligten og i stedet acceptere juridiske personer som købere af andelsboliger. Dermed løber banken en mindre risiko, hvilket giver banken mulighed for at sænke renten til andelslånet.
I dag kan renten til et andelslån nærme sig 7-8 procent i nogle pengeinstitutter, men ifølge Louise Schack Elholm har hun ikke et bud på, hvor langt renteniveauet skal ned for at det bliver mere attraktivt at optage et banklån.

“Jo billigere jo mere attraktivt bliver det at købe en andelsbolig. Men vi kan ikke vide, hvad målet er, men kan vi få renten længere ned, end den er i dag, så er vi nået et godt stykke. Renteforskellen mellem et lån til andelsboliger og ejerboliger skal simpelthen mindskes”.

Renten på andelsboliglån er steget de seneste år under den økonomiske krise. Dette har gjort det mere attraktivt at investere i en ejerbolig, da renterne til realkreditlånene er styrtdykket, især på de omtalte flexlån, men lykkes det at sænke andelsrenterne, kan dette billede ændre sig, lyder det fra boligordføren.

Mere gennemskuelighed og sikkerhed

Effekten er forhåbentlig, at det bliver mere attraktivt at købe en andelsbolig. Samtidig kan det hjælpe til med at gøre andelsboligmarkedet mere gennemskueligt og skabe en større sikkerhed omkring de lån, der gives til andelsboliger.

Men nye, billige andelslån er ikke det eneste, Venstre har under lup på andelsmarkedet. Maksimalprisen, der betyder, at der er et loft for, hvor højt en andelsbolig på udbydes, er også i spil, lyder det fra Louise Schack Elholm.

Væk med maksimalprisen?

Hun har tidligere foreslået, at hver andelsboligforening individuelt skal have mulighed for at fjerne maksimalprisen. Forslaget er endnu ikke vedtaget, men emnet optager stadig Venstre, blandt andet kan man lige nu opleve, at maksimalprisen er højere end salgspriserne i mange tilfælde.

Louise Schack Elholm vil i foråret 2013 udarbejde et beslutningslovforslag, hvori hun vil inddrage alle relevante parter, da det er et ret teknisk område. De foreløbige meldinger er, at Socialdemokraterne er åbne over for idéen om billigere andelslån.