Vejret er da godt for noget!
Mængden af regn i Sverige og især Norge er afgørende for elpriserne herhjemme. Jo mere des bedre. Men trods den megen regn over Skandinavien er der stadig lavvande i de norske og svenske vandmagasiner.
Mens de fleste skandinaver forbander den våde sommer, er der trods alt svage lyspunkter.
Regnen er nemlig særdeles tiltrængt i de norske og svenske vandmagasiner, som leverer råvaren til Nordens produktion af elektricitet, som er forbundet på kryds og tværs af grænserne. Meget vand er lig med lavere priser på el i hele Norden, og elprisen er på nuværende tidspunkt ekstrem høj – faktisk dobbelt så høj som i 2000.
Men de seneste dage er prisen på en megawatt imidlertid faldet med 8-10 pct., fordi især Sverige har fået megen regn.
»Det har regnet rigtig meget i Sverige, og det har fået el-prisen på spotmarkedet til at falde en smule. Men desværre går det trægt med at få fyldt magasinerne i Norge,« siger porteføljemanager Jan Knudsen fra Energi E2, som påpeger, at tilstanden i de norske vandmagasiner er alt afgørende.
»Under normale omstændigheder regner det ganske meget i Sverige og Norge på det her tidspunkt. Normalt skal der falde, hvad der svarer til hele Sjællands årlige forbrug – om dagen. Svenskerne kan måske nå op på normalen i år. Men Norge kan ikke nå det,« siger Jan Knudsen.
Lav vandbeholdning
Det er mængden af vand i de norske magasiner, der bestemmer prisen på el i Danmark. Generelt er fyldningen i Norge nu på omkring 60 pct. Under normale forhold skulle den have været 75 pct.
Og i Sydvestnorge, hvor Danmark får det meste af sin vandkraft fra, er beholdningen i magasinerne langt under 60 pct. fordi der stadig er efterveer efter et tørt efterår, vinter og forår.
I Sverige har det på det seneste regnet så voldsomt, at man nogle steder har måttet lede det uden om turbinerne, så mangen en elværksmand har måttet se magtesløs til med blødende hjerte.
Samme spild oplevede nordmændene og svenskerne i foråret, da varmen kom så hurtigt, at snemagasinerne smeltede så hurtigt, at man måtte lede vandet udenom turbinerne.
Begrænset fald
I danske NESA hilser man regnen velkommen, så længe den ikke falder her men i Sverige og allerhelst i Norge.
»Vi sidder og kigger på vejrudsigter og vurderer, hvor meget det vil regne i fremtiden. Afhængig af hvad markedet tror, bliver prisen fastsat. I øjeblikket vurderer man, at der kommer mere vand end tørke, og derfor ser vi en lidt nedadgående tendens i de lange prisprognoser. Men det er ikke mere optimistisk, end at der er tale om et begrænset fald,« siger salg- og marketingdirektør Thomas Boe Bramsen, NESA.
Trods de sidste dages prisfald på el, tør han ikke love de danske forbrugere lavere elregninger.
»Vi må ikke spille med forbrugernes penge, så vi køber nogle andele el hele tiden, så vi får en blanding af noget dyrt og noget billigt. Men et forsigtigt bud er, at hvis det bliver ved med at være lige vådt, så vil der være en tendens til, at priserne falder. Omvendt er elprisen også afhængig af olie- og kulpriserne, og de meget høje priser her trækker i den modsatte retning,« siger Thomas Boe Bramsen.
Kilde: Berlingske Tidende