Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Træk håndværkeren fra i skat

Giv boligejerne ret til at trække udgifter til håndværkere og boligforbedringer fra på skattebilletten. Sådan lyder forslaget til bekæmpelse af sort arbejde fra de økonomiske vismænd. Ud over at reducere det sorte arbejde vil forslaget i højere grad få boligejerne til at ansætte fagfolk til at udføre arbejdet. Det vil gavne samfundsøkonomien betydeligt, fastslår vismændene ifølge Berlingske Tidende.

Ejendomsskatten op

Fradraget skal finansieres ved at hæve ejendomsværdiskatten tilsvarende, fordi boligejerne i forvejen er rigeligt begunstiget i skattesystemet.

Rockwool Fonden, der blandt andet forsker i danskernes brug af sort arbejde, anslår, at der inden for bygge- og anlægsarbejde udføres sort arbejde til en værdi af 12 milliarder kroner. Hertil kommer danskernes gør-det-selv-arbejde.

Bedre med lavere moms og personskatter

Men hverken arbejdsgiverne i byggeriet eller boligøkonomer er særligt begejstrede for idéen.

– Det er ikke lige vores kop te. Der er nok ingen tvivl om, at det ville have en dæmpende effekt på det sorte arbejde og en vis effekt på beskæftigelsen i byggeriet. Men man ville få en større effekt ved at sænke momsen eller personskatten, og derved undgår man også at komplicere skattereglerne yderligere, siger Vibeke Gaardsholt, afdelingschef i Dansk Byggeri,

Cheføkonom i BRFkredit Jens Christian Nielsen mener, at vismændenes forslag er en uheldig måde at bekæmpe sort arbejde på.

– Jeg kan ikke se nogen fordel ved vismændenes forslag for boligejerne. De skal jo selv finanseiere det fradrag, de får, og man kan ligeså godt tage fat der, hvor det gør ondt, og det er den alt for høje topskat. Den skal ned, siger Jens Christian Nielsen til Radioavisen.

Samtidig mener han ikke, der er retfærdigt over for de boligejere, der selv vedligeholder deres bolig på lovlig vis, at de får en højere boligbeskatning.

Til dumpekarakter

– Hvis det var sådan, at en økonomistuderende på første år afleverer sådan en opgave med den besvarelse, så ville vedkommende få 6 eller 7. Men hvis det var en afgangseksamen på et økonomistudium, så synes jeg lige, den er til dumpekarakter, siger Jens Christian Nielsen til Radioavisen.

Han peger også på, at fradraget vil være administrativt svært at håndtere, og det vil straffe de dygtige gør-det-selv-folk med en skatteforhøjelse.

Vismændene erkender, at et fradrag kan være administrativt vanskeligt at håndtere, og de anbefaler derfor, at man alternativt indfører en tilskudsordning for vedligeholdelse af egen bolig

Kilde: DR