Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Salg af andelsboliger: Selvsalg bliver mere populært

I takt med at andelslejligheder er blevet mere eftertragtede er flere andelshavere også begyndt at spare penge i forbindelse med salg af andele. De kan med fordel spare salæret til en ejendomsmægler og vælger i stedet at sælge boligen selv. Årsagen skal findes i et andelsboligmarked i opsving, hvor priserne stiger og ventelisterne så småt er på vej tilbage.

I nogle andelsforeninger er efterspørgslen på andele efterhånden så stor, at ventelisterne er begyndt at vende tilbage og ejendomsmæglere bliver overflødige, fordi at køberne står i kø til at købe andelene inden de er sat til salg.
Især i København er selvsalg blevet udbredt. Ifølge Boliga bliver hver femte andelsbolig på Nørrebro solgt som selvsalg, hvilket ifølge boligsiden kan betegnes som et boom i selvsalg.

Ventelisterne er på vej tilbage

I nogle andelsforeninger er efterspørgslen på andele efterhånden så stor, at ventelisterne er begyndt at vende tilbage og ejendomsmæglere bliver overflødige, fordi køberne står i kø til at købe andelene.

I 2007 inden andelsboligmarkedet blev liberaliseret stod et højt antal købere i kø på ventelister for at få lov til at købe en andelsbolig. Dette vendte hurtigt, da der skete en voldsom prisudvikling på andelsboligmarkedet og finanskrisen indtrådte kort efter. I dag er ventelisterne igen begyndt at vende tilbage og andelsboligmarkedet rummer mindre plads for ejendomsmæglerne.

Selvsalg hitter

Andelslejligheder er ofte nemme at sælge, hvis andelshaveren har nogle gode billeder af lejligheden. Samtidig bliver sociale medier anvendt til at dele annoncer for andelsboligerne, eller også bliver platforme som eksempelvis Facebook anvendt til at oprette deciderede salgsannoncer. Via netværk bliver annoncer og lejligheder delt, hvilket i populære andelsforeninger kan være tilstrækkeligt til at sælge en andelslejlighed.

Flere ejendomsmæglere tilbyder derfor i dag, hvad man betegner som selvsalgspakker. I selvsalgspakkerne vælger boligejere selv, hvilke ydelser de ønsker at betale for. I en selvsalgsannonce får andelshavere typisk mulighed for selv at skrive tekster og indhente relevante informationer om boligen. I nogle tilfælde kan annoncer til blot 500 kroner være tilstrækkeligt til, at en andelshaver kan sælge sin bolig.

Prisstigninger på andelsboligmarkedet

Årsagen til at selvsalg er blevet populært kan også læses i de stigende priser på andelsboligmarkedet. Køberne er mere interesserede i boligerne end tidligere. Ifølge Real Kredit Danmarks statistikker for andelsboliger i Hovedstadsområdet er den gennemsnitlige købspris for en andelsbolig steget med fem procent over de seneste fem år. En ejerlejlighed er i samme periode steget med 18 procent.