Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Ringe tab ved sort arbejde

Sort arbejde for 50 milliarder kroner om året. Det lyder voldsomt, men selv om det skulle lykkes at afskaffe alt sort arbejde, vil det næppe skæppe voldsomt i de offentlige kasser. Det vurderer forskningschef Torben Tranæs fra Rockwoolfondens forskningsenhed.

“Kun en tredjedel af det sorte arbejde ville blive udført, hvis der skulle betales skat og moms på normale vilkår. Resten vil ikke blive udført eller blive udført som gør det selv-arbejde”, siger Torben Tranæs med afsæt i en undersøgelse, som Rockwoolfonden lavede i 1998.

Besparelse på ni milliarder

Det betyder, at samfundet højst skal regne med at få ni milliarder kroner i kassen – nemlig skatteværdien af en tredjedel af de 50 milliarder kroner – hvis det sorte arbejde kunne afskaffes.

Men reelt er ni milliarder kroner også for højt sat.

“En del af den sorte økonomi cykler tilbage i skattesystemet, for eksempel via køb af byggematerialer, men ingen aner, hvor meget det drejer sig om. Ni milliarder kroner er helt sikkert også for meget. Men om det er syv eller fire milliarder kroner, der vil være at hente, ved ingen”, siger Torben Tranæs

Kilde: Politiken