Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Papirløst parforhold kan koste dyrt

Mange parforhold lever sammen i et papirløst forhold, hvor de ikke har sikret hinanden økonomisk, hvis at forholdet går i stykker. En ny undersøgelse viser, at omkring 600.000 danskere lever i papirløse forhold.

Vi alle kender følelsen af en forelskelse. Hjernen og fornuften slår fra, og man tænker måske ikke over sine handlinger. Man flytter sammen, og har kun fokus på indretning, møbler, gardiner og det nye liv, man er ved at starte op.

Men hvis at forholdet efterfølgende går i stykker kan dette være en farlig tilgang til det at flytte sammen. En ny undersøgelse, foretaget af Danske Familieadvokater, slår fast, at 600.000 danskere lever i et papirløst forhold, og en tredjedel af dem står ikke på andelsboligbeviset, skødet eller i lejekontrakten. Det betyder, at de dermed hverken har ret til boligen eller den eventuelle værdistigning, hvis at forholdet går i stykker, og parterne må gå hvert til sit. Det skriver 24 Timer.

Som om vi aldrig bliver skilt

Danskerne forholder sig ikke til de økonomiske og juridiske konsekvenser, det har, når man slår pjalterne sammen. Når kærligheden slår ned, lader vi, som om vi aldrig bliver skilt, og undlader helt at få styr på forskellige juridiske forhold, som vil have stor betydning, hvis vi går hver til sit,” siger formand for Danske Familieadvokater Anja Cordes.

Problematikken er konkret, at flere og flere, ifølge undersøgelsen, kommer i klemme, når forholdet ender, da de ikke har forsikret sig gennem aftaler om deling af boet og testamenter, hvis der sker et dødsfald.

Årsagen er dels, at mange tror, at de har flere rettigheder, end de har. Dels er det svært at lave aftaler om økonomi i et parforhold, fordi et samliv bygger på tillid og fællesskab. I forretningsforhold, hvor en naturlig skepsis er forventelig, er det mere ligetil. At overføre forretningsmentaliteten til samlivsforhold er vanskeligt.

Undersøgelsen viser, at det i en fjerdedel af tilfældene kun er mandens navn, der står på andelsbeviset, skødet eller lejekontrakten. Kun 14 procent af kvinderne står alene på papirerne.

Et af problemerne er desuden, at den danske lovgivning halter efter sammenlignet med andre lande såsom USA; Canada, Australien og New Zealand, hvor man har en lovgivning for samlevende.