Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Nationalbankdirektør kritiserer andelsboliglån

Det sker sjældent, at nationalbankdirektøren blander sig i andelsboligmarkedet, men det gjorde han for nyligt.

Det er ikke normalt, at Niels Bernstein kommenterer på forbrugerspørgsmål, men de såkaldte trappelån til andelsboligforeninger fik ham for nyligt til at gøre en undtagelse.

På Realkreditrådets årsmøde kom nationalbankdirektør Niels Bernstein med markant kritik af de trappelån, som mange pengeinstitutter tilbyder til andelsboligforeninger. Normalt udtaler han sig ikke om forbrugerspørgsmål, men i dette tilfælde valgte han at gøre en undtagelse.

– Flere institutter tilbyder lån til andelsboligforeninger, hvor der i begyndelsen betales en relativ lav rente, som herefter stiger over lånets løbetid. De kaldes på dansk trappelån, men er magen til de såkaldte lokkelån, som var udbredt på det amerikanske subprimemarked op til finanskrisen, lød det fra Niels Bernstein på årsmødet.

Bombe under andelsforeningerDer har været meget snak om andelsboligforeninger og deres lån i den seneste tid. Blandt andet har de såkaldte renteswaps været meget i kritikernes søgelys, og nu kritiserer Niels Bernstein altså trappelånene.

– Der er tilsyneladende nogle andelsboligforeninger, som de senere år har finansieret sig på en særdeles risikabel måde. Det drejer sig hovedsagelig om optagelse af inkonverterbare fast forrentede lån, hvor renten stiger gennem lånets løbetid, sagde Niels Bernstein på Realkreditrådets årsmøde, hvor han også påpegede, at lånene er i direkte strid med målsætningen med realkreditten.

– Disse lån er ikke i tråd med Nationalbankens holdning til den såkaldte pari-regel, hvorefter et lån kan indfries til en kurs tæt på 100. Lånene synes også at ligge langt fra realkredittens erklærede mål om at beskytte låntager, lød det fra nationalbankdirektør Niels Bernstein.