Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Mange sunde andelsboligforeninger

Hver 12. andelsboligforening i Danmark er truet af konkurs, men mange af de øvrige foreninger ser til gengæld sunde ud rent økonomisk.

Det har længe været alment kendt, at flere andelsboligforeninger er i fare for at gå konkurs. Nu viser nye tal, at det især drejer sig om små otte procent af de danske andelsboligforeninger, som alle er teknisk insolvente. Tallene stammer fra Realkredit Danmark, der har analyseret 1449 foreningers økonomi. Det skriver Politiken.

– Det er et katastrofalt højt tal, for det er almindelige menneskers privatøkonomi, det rammer, siger cheføkonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet til Politiken.
Brug en rådgiver

De nye tal bør dog ikke afholde folk fra at investere i en andelsbolig. De viser nemlig samtidig, at der findes rigtig mange sunde andelsboligforeninger, hvor det kan være en rigtig god idé at købe en andelsbolig.

– Analysen viser, at gælden i langt de fleste andelsboligforeninger er langt lavere end de foreninger, som for tiden er i søgelyset for deres gældsproblemer. Boligkøbere bør med andre ord ikke automatisk afskrive andelsboliger som mulighed, siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig til Politiken.

Det er dog vigtigt at alliere sig med en professionel rådgiver, hvis man står foran at investere i en andelsbolig, for det kan være svært at gennemskue, om en given forening er blandt de gældsplagede eller de sunde andelsboligforeninger. De hårdest ramte reklamerer ikke ligefrem med deres høje gæld i regnskaberne.

– Ingen vil skrive det, for så vil det blive helt umuligt at sælge foreningens lejligheder, siger lektor i boligøkonomi Morten Skak, Syddansk Universitet, til Politiken.