Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Må man grille på altanen?

Sommeren er nu officielt begyndt, og det er for rigtig mange danskere lig med grillsæson. Men hvad er reglerne egentlig, hvis man bor i andelslejlighed og ønsker at grille? Må man fx grille på sin altan? Og hvilke forholdsregler bør man tage, hvis man griller på altanen? Læs mere her om, hvad reglerne siger.

Foreningen bestemmer

Reglerne på området varierer fra forening til forening. Nogle foreninger har vedtægter om, at det ikke er tilladt at grille på altanerne, hvorimod andre foreninger ikke har nogle regler omkring det. Derfor kan man ikke sige, at det altid er forbudt eller altid er tilladt. Det handler i høj grad om vedtægterne eller husordenen. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at foreninger godt kan have vedtægter der siger at brug af altanerne ikke må overskride ”naboernes tålegrænse”. Det er lidt mere løst, hvad naboens tålegrænse præcist indebærer, men her kan brug af grill på altanen godt høre under.

Små hensyn kan gøre meget

Uanset hvad vedtægterne siger, er det altid en god idé at tage hensyn til sine naboer og overboer, når man griller på altanen. Brug fx en kuglegrill med låg, hvis muligt, da de ikke ryger lige så meget som andre grilltyper. Vær desuden realistisk, når du tænder din grill. En altan-grill egner sig som udgangspunkt bedre til at grille et par pølser end til at tilberede en 15-timers steg. Både af hensyn til andre beboere og rent praktisk, fordi altangrillen ofte er lille.

Det kan desuden godt betale sig, lige at stikke en finger i jorden inden man tænder op i grillen på altanen. Kan man se, at overboen sidder midt i aftensmaden på altanen ovenover, er det måske en god ide at tage grillen ned i gården, eller vente til overboen er færdig. Tager beboerne ikke hensyn til hinanden kan grill på altanen ende med at blive et generelt problem i foreningen, og en direkte konsekvens kan være, at der vedtages et forbud mod det til generalforsamlingen.

Brandsikkerheden er vigtig

Brandrisikoen er altid til stede, når man griller. Men når man griller på altanen, er det ekstra vigtigt at være obs på sikkerheden, da man befinder sig meget tæt på beboelse. Inden du tænder for grillen bør man derfor tage visse forholdsregler rent sikkerhedsmæssigt. Lovmæssigt er det bestemt, at bygningens tag skal være med hårdttækt tegl, eternit eller blik. Er taget ikke hårdttækt, er brandrisikoen forøget, og så skal man grille mindst 15 meter væk fra bygningen.

Altanen man vil grille på skal altid have mindst en åben langside – er altanen for tillukket risikerer man i værste fald at få røgforgiftning, når man griller fordi røgen ikke kan komme ud. Desuden er det vigtigt at grillen står mindst en halv meter fra andre flader, og helst noget længere, hvis der er brandfarlige materialer i nærheden, såsom en dug eller lignende.

Når man griller på altanen har man ikke ligeså meget plads som, hvis man griller i gården. Derfor skal man være ekstra opmærksom, hvis man har børn eller kæledyr i nærheden, og bør altid holde opsyn med grillen.

Asken i en grill kan godt fortsætte med at gløde længe efter, grillen har været i brug, og derfor er det bedst at vente med at tømme grillen til dagen efter. Derved risikerer man ikke at forbrænde sig eller at tabe glødende aske på gulvet.