København vil stoppe boligfidus
Et flertal vil have Folketinget til at ændre loven, der gør det muligt for udlejere at dræne byen for billige lejeboliger. Loven skal ændres, så udlejere ikke længere kan benytte sig af en boligfidus, som fjerner ellers billige lejligheder i tusindtal fra det københavnske boligmarked. Det kræver et politisk flertal på byens rådhus. Baggrunden er, at Morgenavisen Jyllands-Posten i en række artikler i går dokumenterede, at udlejere især i København er ved at dræne byen for lejligheder, der ellers har været til at betale sig fra. Ved at leje boligerne ud til selskaber, som så fremlejer til privatpersoner, slipper udlejerne uden om loven om boligregulering. Det betyder, at de kan sætte huslejen langt højere op, end loven normalt giver lov til.
Krav om lovændring»Vi gør alt, hvad vi kan, for at bygge billige boliger i København, og så er det drønuheldigt at konstatere, at vi i virkeligheden og uden de store anstrengelser kunne have billige boliger, bare ved at hullet i loven blev lukket,« siger Anne Vang, politisk ordfører for Socialdemokratiet. Derfor vil partiet straks fremsætte et forslag om, at kommunen skriver til regeringen med krav om, at lovgivningen ændres, så boligfidusen ikke længere er lovlig, bebuder Anne Vang.
Et symptomEnhedslisten erklærer på forhånd fuld støtte til at skrive til regeringen, og også teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) siger lige ud, at loven må ændres. Først og fremmest mener han dog, at København er nødt til at bygge sig ud af problemet. »Det her er jo et symptom på, at der er et enormt behov for billige boliger i København. Hvis ikke der var et marked for det, ville det her ikke ske. Derfor tror jeg ikke, at vi alene løser problemet ved at gribe ind over for huller i lovgivningen,« siger han.
Venstre afventendeVenstres leder i København, kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen, bakker slet ikke op om kravet om en lovændring. »Til syvende og sidst er det op til lovgiverne at finde ud af, om det er for fantasifuldt, og om loven skal laves om. Jeg kan heller ikke på stående fod gennemskue, hvilke andre konsekvenser det kan have at ændre lovgivningen,« siger Martin Geertsen, som dog mener, at problemets omfang i København bør undersøges.
Kilde: Jyllands-Posten