Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Invasion af jyske håndværkere

En tredjedel af alle nordsjællandske byggeopgaver løses af jyske eller fynske håndværkere, mener fagforbund.

Problemet med jyske og fynske håndværkere, der på grund af særlige skattefri diætregler kan underbyde deres sjællandske kolleger, er ikke kun begrænset til København. Forbundet Træ-Industri-Byg (TIB) anslår, at cirka en tredjedel af alle nordsjællandske byggeopgaver klares af jyske eller fynske håndværkere, skriver Frederiksborg Amts Avis tirsdag.

– I den forbindelse er de jyske og fynske håndværkere et langt større problem end billige håndværkere fra Østeuropa. Jeg har selv kendskab til 20-25 byggepladser rundt om i Nordsjælland, hvor de ansatte stort set alle sammen er fra Jylland, siger Kjeld Andersen, der er byggegruppeformand i TIP i Nordsjælland.

Arbejder man som jysk eller fynsk håndværker på en nordsjællandsk byggeplads, vanker der knap 600 kroner skattefrit om dagen til overnatning og mad. Nogen dokumentation for det faktiske forbrug kræves der imidlertid ikke.

– Håndværkerne bor tit på byggepladsen eller på campingpladser og maden har de med hjemmefra. På den måde kan de holde udgiften nede på måske 150 kroner om dagen, og derfor er de klar til at arbejde for en lavere timeløn end de lokale håndværkere, siger Kjeld Andersen.

Ekstra frustrerende er det, ifølge Kjeld Andersen, at ledigheden blandt de nordsjællandske bygningshåndværkere samtidig er på cirka 10 procent.

Hverken Kjeld Andersen eller Jørgen Simonsen vil skyde skylden på deres jyske og fynske kolleger. Det er reglerne, det er galt med, mener de, ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Kilde: Berlingske Tidende