Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Hvor skal vi hen du – med andelskronen?

Et populært indgangsspørgsmål i et populært TV spil for en del år siden. Spørgsmålet er aktuelt igen med de seneste fald i priserne på boligejendomme herunder prisen på din andelskrone.

Mange andelsboligforeninger har det seneste år valgt at fastsætte andelskronen efter den offentlige ejendomsværdi pr. den 1. oktober 2007, fordi ejendomsværdien for de fleste ejendomme i København og Frederiksberg har vist sig at være den højeste værdi som Andelskronen lovligt kan opgøres til.  Det har så i mange tilfælde haft den konsekvens, at andelsboligen ikke har kunnet sælges til foreningens fastsatte andelsværdi. Yderligere har andelshaverne i mange tilfælde belånt deres andele maksimalt med det resultat, at den samlede belåning i ejendommen er røget op over, hvad hele ejendommen er værd i handel og vandel. En sådan situation medfører, at såfremt økonomien i foreningen bliver presset og andele og evt. ejendommen skal sælges, kan dette ofte kun lade sig gøre, såfremt andelshaverne siger farvel til deres indskud og yderligere indbetaler et beløb til kreditorerne for at komme af med andelen eller ejendommen. Når andelsboligen ikke kan sælges til Andelskronen, som foreningen har vedtaget på generalforsamlingen, er de lovbestemte maksimalpriser i praksis afskaffet, og efter vor opfattelse, kan folketinget ligeså godt afskaffe denne kunstige prisgrænse, hellere i dag end i morgen. Andelshavere har i mange år været vant til, at det næsten var en naturlov og en menneskeret, at priserne på andelsboligen bare steg og steg.  Nu bliver det meget tydeligt demonstreret, med de prisfald, der har været, og som ser ud til at fortsætte en tid endnu, at det ikke er tilfældet, men at det er udbud og efterspørgsel, der styrer priserne.

For at undgå, at den økonomiske situation “løber løbsk” for foreningen, er det nødvendigt, at have overblik over ejendommens realistiske handelsværdi som udlejningsejendom. Så “Hvor skal vi hen du” – Er stadig et godt spørgsmål på ejendomsmarkedet.  Der er ingen, der ved det med sikkerhed, men en ting er sikkert. Det er stadig en god idé, at have orden i økonomien, og det kan man bedst, hvis man har overblik over værdien af andelsboligforeningens ejendom – og det kan man få ved at få foretaget en valuarvurdering.

Ovenstående artikel er blevet til ved hjælpe af Chr. Hjorth Erhverv, som i mange år har foretaget valuarvurderinger og er en meget erfaren virksomhed på netop dette område.