Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Hvad gør andelsboligforeninger attraktive for købere?

Når købere leder efter den rette andelsbolig, er der adskillige faktorer, der påvirker, hvor attraktive foreningerne er for dem. Det kan være svært for den enkelte forening at vide, hvad køberne er interesserede i. Andelsportalen har derfor undersøgt, hvad der gør foreninger attraktive, men også hvad der kan gøre foreninger mindre interessant for potentielle købere. Til at hjælpe har vi spurgt ejendomsmægler Christian Brandt-Müller, der har stor erfaring med handler på andelsboligmarkedet.

Boligafgiften er vigtig

Det er formentlig ingen stor overraskelse, at den månedlige boligafgift spiller en stor rolle, for hvor attraktiv en andelsboligforening er. Ejendomsmægler Christian Brandt-Müller oplever, at det tit er høje månedlig boligafgifter, der kan skræmme køberne væk:

Andelsboligmarkedet i dag er godt for sælgerne, da mange gerne vil købe andele og kun få sælger – foreningens økonomi spiller dog en rolle for køberne. Hvis en andelsforening har en meget høj månedlig afgift, tænker køberne, at der ikke er styr på foreningens økonomi.

En lav månedlig afgift indikerer derimod, at der er styr på økonomien i foreningen – noget der tilsvarende kan gøre en forening mere attraktiv. For mange foreninger, kan det være svært at nedsætte den månedlige udgift synderligt. Dog kan bestyrelsen undersøge, om der er mulighed for at spare penge, ved at omlægge foreningens lån, da renten i øjeblikket er historisk lav. Derved kan foreningen muligvis sænke den månedlige udgift.

Ejendommens stand

Hvis foreningens boliger er i god stand, er de logisk nok mere attraktive for potentielle købere. Hvis andelene er velholdte og tager sig pænt ud, er der for køberne mindre risiko for, at de skal ud bruge penge på store renoveringsprojekter. Foreninger kan, ifølge ejendomsmægler Christian Brandt-Müller, hjælpe sig selv ved at lave vedligeholdelsesplaner:

Vedligeholdelsesplaner i foreningen skaber overblik over hvilke renoveringer, der skal foretages i fremtiden: Skal der skiftes vinduer om 5 år, eller lægges nyt tag om 10 år? – En vedligeholdelsesplan viser, at foreningen har styr på standen og driften af boligerne. Det er attraktivt for køberne, fordi de ikke behøver forvente nogle uventede udgifter, da renoveringerne er planlagt lang tid i forvejen.

Vedligeholdelsesplaner kan dermed hjælpe køberen med at danne sig et overblik over kommende renoveringsprojekter, tidshorisonterne, og fremtidige udgifter i foreningen.

Hvis bestyrelsen ikke har det nødvendige overblik over boligernes stand, kan de eventuelt søge rådgivning fra byggesagkyndige, der kan vurdere boligernes stand, samt give deres vurdering af, hvornår fremtidige renoveringsprojekter i foreningen bør igangsættes.

I samme forbindelse kan bestyrelsen med fordel holde styr på hvilke renoveringer, der er foretaget i foreningen. Ifølge Christian Brandt-Müller ved andelshaverne nemlig ofte ikke selv, hvornår de forskellige renoveringer er foretaget:

Mange andelshavere ved ikke hvornår vinduer, tag, faldstammer m.v. er udskiftet. Det er rigtig godt, hvis foreningen har en samlet liste over, hvornår større vedligeholdelsesarbejder er udført på ejendommen, da det kan give køberne et bedre indblik i ejendommens stand.

Forbedringer i andelsboligerne

Forbedringer foretaget på både andelsboligerne og gårdmiljøet er af stor betydning for, hvor attraktive andelene er. Christian Brandt-Müller forklarer, hvordan forbedringer kan spille en stor rolle:

Eksempelvis er andelsboligforeninger, som har fået lavet altaner meget attraktive. Altanerne er med til at hæve værdien på andelene betragteligt – de er meget nemme at afsætte på markedet, som det ser ud nu. Et godt gårdmiljø er også vigtigt for mange – både, at der er hyggeligt dernede, men også hvis der er noget socialt liv.

Forbedringer kan dermed gøre foreninger mere attraktive for køberne. Da andelene stiger i værdi i takt med forbedringer, kan forbedringer desuden anses mere som investeringer end udgifter, da de ofte tjener sig selv hjem ved et salg.

Vedtægter kan stå i vejen for salget

Foreningers vedtægter er som udgangspunkt lavet for at gøre bestyrelsens beslutninger lettere – det giver dem et regelsæt i foreningen, de kan forholde sig til. Men ønsker foreningen at gøre sig mere attraktiv over for købere, kan vedtægterne nogle gange være en forhindring. Christian Brandt-Müller har oplevet, at foreningers vedtægter ind imellem har været skyld i, at banken ikke vil låne interesserede købere penge:

Banker vil tit ikke låne penge ud til de potentielle købere, hvis der står i foreningens vedtægter, at banken ikke kan indtræde som panthaver ved en tvangsauktion. Derfor er vedtægterne noget bestyrelsen i foreningen bør være opmærksom på, hvis de ønsker at gøre foreningen mere attraktiv.

Står foreningen med et ønske om at sælge andelsboliger, bør bestyrelsen altså sørge for, at vedtægterne er opdaterede og fungerer som en hjælp, snarere end en barriere for et salg.