Højesteret giver forening medhold i eksklusion
En ny dom i Højesteret bakker en andelsboligforenings beslutning op om at ekskludere en andelshaver, der ikke havde betalt sin månedlige boligafgift over en længere periode. I første omgang havde manden Landsrettens medhold.
Det er en klassisk problematik i andelsboligforeninger, hvorvidt vedtægterne gælder og træder i kraft, når tingene sættes på spidsen. Flere foreninger kender til konflikten, hvor en andelshaver mener et, mens bestyrelsen mener noget andet med udgangspunkt i foreningens vedtægter.
Vedtægterne er naturligvis til for at blive overholdt, men når uenighederne opstår, er der kun bestyrelsen til at håndhæve reglerne, der er besluttet på et bestyrelsesmøde. Og det kan være vanskeligt.
Fremgik af vedtægterne
Det oplevede en andelsboligforening, da en af beboerne pludselig hørte op med at betale den månedlige boligafgift. Forinden havde foreningen i vedtægterne besluttet, at beboere, der ikke betalte boligafgift, kunne ekskluderes efter en tre dages påkravsfrist. Dette mente den pågældende andelshaver ikke, at han kunne, hvorefter sagen endte i Landsretten.
Her skulle andelsboligforeningen og andelshaveren kæmpe om, hvorvidt andelshaveren kunne smides ud af sin bolig. Andelshaveren mente, at lejelovens regler var gældende. Her siger reglerne, at man har en påkravsfrist på 14 dage, inden man kan ekskluderes. Men bestyrelsen i foreningen holdt fast i vedtægterne.
Tabte i første runde
I første omgang fik andelshaveren Landsrettens medhold i, at han ikke kunne smides ud af foreningen på baggrund af bestyrelsens vedtægter, og dermed tabte foreningen reelt set retssagen.
Men så blev sagen rejst i Højesteret, der omvendt slog fast, at andelsboligforeningen var berettiget til at fastsætte en kortere påkravsfrist, end den som lejeloven siger. Dermed fik foreningen medhold i sin eksklusion af andelshaveren.
En generel dom
Dommen i Højesteret betyder en afklaring omkring andelsbestyrelsernes vedtægter. Udover den konkrete dom, bekræfter dommen, at det er vedtægterne i foreningen, man følger – bl.a. når det gælder en eksklusion af en andelshaver. En bestyrelse i en andelsboligforening bør altså fremover uden videre kunne håndhæve de vedtægter, som et flertal i foreningen har vedtaget.