Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Gode råd ved køb af andelsbolig

Andelsboliger handles på en anden måde end ejerboliger. Procedurerne omkring et andelsboligkøb kan være indviklede, og derfor er der rigtig god grund til at få uvildig boligrådgivning.

Du kan sagtens gøre en god handel, når du køber andelsbolig , og andelsboligen er fortsat et godt alternativ til en ejerbolig. Men du skal se dig godt for og samtidig sørge for at få den rigtige rådgivning, fortæller boligadvokaterne Susanne Graffmann og Claes Lagerbon Jensen fra ADVODAN Køge.

Ifølge Susanne Graffmann og Claes Lagerbon Jensen skal du som køber sikre dig, at alle faldgruber er identificeret, inden du handler.

– Når du har fundet en andelsbolig , der passer til dit behov, skal du bede om de relevante papirer. Det gælder for eksempel foreningens regnskab, referater fra generalforsamlinger og vedtægter. Herefter er det meget vigtigt, at du sætter dig ind i foreningens økonomi. Du skal blandt andet være opmærksom på størrelsen af foreningens gæld, om driften hænger sammen, om der afdrages på gælden, om der er fast eller variabel rente, og om foreningens ejendom er vurderet til en rimelig pris, forklarer Susanne Graffmann og Claes Lagerbon Jensen til Lørdagsavisen.

Undgå at købe katten i sækken

Trods mange skriverier om usunde andelsboligforeninger på fallittens rand, så mener boligadvokaterne ikke, der er grund til, at køberne lade sig skræmme væk.

– Langt de fleste andelsboligforeninger, vi støder på som boligrådgivere, er veldrevne foreninger med styr på økonomien. Men det kræver som sagt en grundig gennemgang, så du som køber kan være helt sikker på, at du ikke køber katten i sækken, siger de.

Du skal være ekstra opmærksom, hvis du støder på en andelsboligforening, hvorfra der bliver drevet erhverv, eller hvis foreningen har en blanding af både andelshavere og lejere. Endelig skal du være ekstra varsom i forhold til foreninger med de såkaldte renteswap eller rentetrappelån.