Gæld tvinger andelshavere væk
Flere andelshavere får svære og svære ved at blive i deres bolig på grund af for høj en gæld i foreningen og et ugunstigt boligmarked. Ekspert kalder det for en overraskende tendens.
Selv om de udgør et mindretal på andelsmarkedet, er det ofte dem der fokuseres på. Nemlig de andelsboligforeninger, der er så presset på økonomien, at de er i fare for at gå konkurs. Det gælder især de nyetablerede foreninger i Københavnsområdet, der er solgt for hårdt.
På grund af den usunde økonomi oplever andelsboligforeninger, at flere og flere andelshavere fraflytter deres bolig, og opgiver indskuddet, som i visse tilfælde er håbløst at indtjene ved et salg, grundet det kriseramte boligmarked. Det skriver sn.dk.
– Det er en meget overraskende tendens, fordi andelsboliger indtil for få år siden var utroligt eftertragtede. I dag har en del, især nyetablerede boligforeninger, så stor en gæld, at andelsboligerne er usælgelige og virker som et møllehjul om halsen på beboerne. Flere opgiver den andel, de har betalt op til flere hundrede tusinde kroner for og fraflytter pludselig boligen for at slippe ud af gælden. Så begynder de på en frisk et nyt sted. De tilbageblivende andelsejere sidder reelt med sorteper. De bliver færre om at betale gælden, og hver især får en større gæld, siger Casper Hauberg Grønnegaard, direktør hos Ret&Råd, der rådgiver andelsboligejere og andelsboligforeninger over hele landet.
Selv om de af andelshaverne, som fraflytter deres bolig, lider et økonomisk tab, gør de for at komme ud af den økonomisk trængte forening, hvor den månedlige boligydelse i nogle tilfælde stiger på grund af den høje gæld.
Møde med banken
For kommende købere af en andelsbolig kan der være hjælp at hente ved at dykke ned i foreningens regnskaber og gå dens økonomi igennem, inden at man køber. Men også andelsboligforeningen kan gøre noget for at undgå risikoen for en konkurs.
– Hvis økonomien skrider, er det vigtigt for andelsboligforeningen at holde et møde med banken eller en advokat og få omprioriteret lånene og redde foreningen. Så ender det ikke med en konkurs, og andelshavernes indskud er dermed reddet. Der er også mange rigtig sunde andelsboligforeninger, og overvejer man at købe, bør man få en professionel rådgiver til at læse købsmaterialet, der ofte er mangelfuldt, igennem, siger Casper Hauberg Grønnegaard, Ret&Råd.