Fremgang at spore på andelsboligmarkedet
Trods daglig krisesnak på boligmarkedet er der positive tegn at spore. Nye tal viser, at andelsboligmarkedet er i bedring og fremgang efter en længere periode med negativ omtale og ikke mindst et negativt salg.
Andelsboligmarkedet har været udsat for lidt at hvert de seneste år under den økonomiske krise. Insolvente foreninger med alt for dyre lån, og foreninger på kanten til at gå konkurs. Men nu er der fremgang at spore.
Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at flere parametre har forbedret sig på andelsboligmarkedet, når der er tale om København og Aarhus. Liggetiderne er generelt blevet lavere, priserne har stabiliseret sig og salget af andelsboliger er steget gennem den seneste tid.
I Aarhus er liggetiderne på lige knap seks måneder i gennemsnit, mens de er to måneder lavere i København. Og i København falder de, mens de dog i Aarhus er steget med to uger siden foråret. Men alt i alt er liggetiderne fornuftige i begge byer, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk.
450-500 om måneden
De fleste andelsboliger i Danmark ligger i København, og her bliver der i øjeblikket hver måned sat 450-500 andelsboliger til salg hos ejendomsmæglerne, og ca. det samme antal bliver solgt. I Aarhus er tallet markant mindre. 35-50 andelsboliger sættes til salg hver måned.
Jeg må understrege, at det ikke er salgstal. Når det så er sagt, skal det også med, at vores salgstal viser, at omkring 25 procent af alle andelsboliger bliver solgt på under tre uger, og 10 procent af alle bliver solgt på 8-10 dage, siger Birgit Daetz.
Overordnet kan man sige, at hvis købsprisen for andelsbeviset og den månedlige boligydelse går hånd i hånd, er der som sælger grund til at tro på et hurtigt og effektivt salg.
Kvadratmeterpriserne holder sig heldigvis på et nogenlunde stabilt niveau i både København og Aarhus. I København har de i hele 2011 holdt sig på mellem 9.800 og 10.000 kroner. I Aarhus er gennemsnitsprisen et par tusinde lavere, men også her er der som nævnt stabilitet. Ejendomsmæglerne i byerne melder da også om gode salgstal, og mange af dem nærmest hungrer efter at få flere andelsboliger til salg, slutter Birgit Daetz.