Forsinket julegave til landets andelsboligforeninger
Flere andelsboligforeninger er trængte på økonomien, men med det nye fastforrentede lån med en historisk lav rente, er der gode muligheder for at skabe luft i økonomien. Sådan er udmeldingen fra landets førende boligøkonom.
I 2009 blev der åbnet op for, at andelsboligforeninger kunne optage realkreditlån til finansieringen af foreningen frem for de dyre banklån. SKAT stod bag beslutningen, der betød, at man fjernede en af de store forskelle mellem andels- og ejerboligmarkedet. Med ét slag kunne andelsboligforeninger optage de attraktive realkreditlån.
Siden 2009 er der sket meget med renteudviklingen. Blandt andet de fastforrentede obligationslån, der senest faldt i januar til et historisk lavt niveau. Nu er det muligt at tegne et 30-årigt fastforrentet lån til en rente på 3,5 procent. Og det giver gode og rentable muligheder for landets andelsboligforeninger.
Oplagt at omlægge lånene
Det her er en forsinket julegave til andelsboligforeningerne, der nu kan omlægge deres lån til et billigt fastforrentet lån til 3,5 procent. Dette er med til at styrke økonomien i foreningerne og dermed gøre andelsboligen en mere attraktiv investering. Derfor vil jeg anbefale foreningerne at omlægge deres lån, der er mere sikkert end swap-aftalerne.
Penge at hente
Med det billige obligationslån kan der i teorien være en økonomisk gevinst at hente for alle andelsboligforeninger ved at omlægge deres realkreditlån til en rente omkring 3,5 procent. Med en omlægning af foreningens lån er det muligt at skabe ekstra luft i foreningens økonomi. Det kan for eksempel betyde en lavere månedlig boligydelse for andelshaverne.
Det kan også være, at foreningen finder ekstra økonomi til at påbegynde renoveringsprojekter, der i sidste ende kan være med til at skabe en merværdi i foreningen.
Det skal nævnes, at andelshavere ikke kan optage realkreditlån. Det er kun foreningerne.