Forbrugere farer vild i andelsboligjunglen
Flere eksperter efterlyser mere gennemsigtighed på andelsboligmarkedet, da det nuværende system gør, at forbrugerne let kan komme galt af sted med deres investeringer.
Der findes mere end 200.000 andelsboliger i Danmark. Alle er de vidt forskellige i størrelse, stand og økonomi, og som forbruger kan det være svært at finde hoved og hale i de enkelte andelsboligforeningers økonomi.
– Andelsboligmarkedet er helt og aldeles uigennemsigtigt. Selv for professionelle, der lever af at gennemskue boligmarkedet og rådgive om det, er andelsboligmarkedet en jungle at navigere i, siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen, der også efterlyser handling fra politikerne.
– Der er næsten lige så mange forskellige regler og praksisser, som der er foreninger, og som forbruger kan det være svært at skaffe viden om gebyrer, regler for maksimalpriser og hvordan man for eksempel hæfter for gæld i foreningen. Vi opfordrer derfor til, at politikerne giver lovgivningen et serviceeftersyn og sikrer en ordentlig forbrugerbeskyttelse, siger Steen Winther-Petersen.
Skjulte farer i regnskabet
Det sker jævnligt, at en nybagt andelshaver finder ud af, at foreningen måske ikke er helt så økonomisk sund som forventet, og i enkelte tilfælde ender andelshavere med at blive teknisk insolvente.
– Vi modtager jævnligt forespørgsler fra folk, der har købt en andelsbolig, som har vist sig at være en rigtig skidt investering. De spørger typisk efter rådgivningshjælp gennem vores gratis ekspertpanel eller de søger decideret efter en boligadvokat, som kan hjælpe dem ud af den kattepine, de er endt i, fortæller Casper Vestereng, der er kommunikationschef på Andelsportal.dk.
Selvom mange tror, at de ved at kigge på foreningens regnskaber kan finde ud af, om foreningens økonomi er sund eller ej, så kan der være vigtige elementer, som ikke umiddelbart fremgår af regnskabet, der kan have vital betydning.
– Mange andelsboligkøbere planlægger deres økonomi alene ud fra købsprisen og den månedlige udgift. Men den månedlige udgift består af driften og afbetalingen på foreningens lån, og der kan opstå grimme overraskelser, hvis foreningen eksempelvis har trappelån i foreningen, hvis der er vedligeholdelsesefterslæb, eller hvis foreningen i øvrigt har levet over evne. Det er derfor helt centralt, at man får et overblik over foreningernes gældsposter, og at man får lagt dem sammen med købsprisen. Kun på den måde kan forbrugerne få et reelt sammenligningsgrundlag med andre andelsboliger og med ejerboliger, siger Steen Winther-Petersen fra Dansk Ejendomsmæglerforening.
Andelsportal.dk anbefaler altid dem, der overvejer at købe en andelsbolig, at de bruger en boligadvokat, der kan hjælpe med at analysere foreningens økonomi.