Forældrekøb vinder frem
Flere foreninger har fået øjnene op for mulighederne i at godkende forældrekøb, men ABF advarer mod tendensen.
Forældrekøb af andelsboliger er i manges øjne en optimal løsning, når de unge skal flytte hjemmefra. Det kan nemlig hjælpe med at skabe ro og tryghed før studiestart eller bare være en billigere løsning i forhold til at købe en ejerlejlighed.
Der er flere og flere andelsforeninger, der i vedtægterne åbner op for forældrekøb.
– Det er stadig et fåtal af andelsboligforeningerne, der giver mulighed for forældrekøb, men der er flere og flere, som så småt er begyndt på det i et marked, der har haft det svært, siger direktør Jan Nyby fra Andelsboligmæglerne.
Han bakkes op af flere andre ejendomsmæglere, skriver B.T.
ABF: En dårlig ide
Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, ABF, går ikke ind for forældrekøb af andelsboliger. De holder fast i, at det er bedst, at en andelshaver også er den, der bor i lejligheden.
– Vi har flere eksempler på, at det gået dårligt, når andelsforeningerne har åbnet op for fremleje. Det er vigtigt i en andelsforening, at beboerne forstår deres forpligtelser med vedligeholdelse og deltager i fællesskabet, siger ABF’s direktør, Jan Hansen.
Lad den unge købe i stedet
Til gengæld går det bedre, hvis forældrene finansierer købet, og dét stiller ABF sig ikke i vejen for.
– Det giver en anden ansvarsfølelse hos de unge, der flytter ind, og vi oplever, at man sætter sig mere grundigt ind i foreningens økonomi og regler, siger Jan Hansen.
Forældrefinansiering betyder, at forældrene låner pengene til barnet, og der laves et rigtigt gældsbrev, hvor parterne forpligtes efter gældende regler. Det er en mulighed, alle forældre med likviditet nok kan benytte sig af ved køb af en andelsbolig .