Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Flere andelssælgere vender ejendomsmæglere ryggen

Andelsboligmarkedet har i de senere år været i bedring og et stigende antal andele sælges til maksimalpriser. Også ventelisterne er på vej tilbage og det får nu konsekvenser for ejendomsmæglere, der handler med andelsboliger i landets større byer.

Alene i 2014 mistede ejendomsmæglerkæden Home 20 procent af andelsboligmarkedet. Ifølge Homes statistikker for de seneste par år vil antallet af firmaets andelsboligsalg i 2014 ende på indeks 80 i forhold til sidste år. Årsagen skal findes i at markedet i hovedstadsområdet er skrumpet ind. Under finanskrisen fik mange andelssælgere brug for at lade en ejendomsmægler hjælpe med salget af deres andelslejlighed, men i den senere tid har behovet for ejendomsmæglerne ikke været det samme.

Nedslag på andelsboliger er sjældne

Mange boligkøbere håber ofte, at de i forbindelse med en bolighandel kan forhandle med sælger på prisen og få en rabat, men det er efterhånden sjældent at sælgere af andelsboliger giver rabatter. I København og Frederiksberg Kommune bliver der kun givet nedslag på 28 procent af andelsbolighandlerne. Samtidig er nedslagene blevet mindre. I første kvartal af 2009 blev der på landsplan givet 55.000 kroner i rabat ved salg af andelslejligheder, mens der i tredje kvartal af 2014 blot blev givet 16.000 kroner i rabat.

Det lave nedslag i andelsbolighandler bør dog ses i lyset af, at maksimalpriserne lige nu ligger betydeligt lavere end markedspriserne og derved sætter en stopper for at priser sættes for højt på andelsboligmarkedet. Med andre ord er andelsboligmarkedet særligt i Hovedstaden drevet af stigende priser, hvor maksimalpriserne dominerer og færre vælger derfor at bruge fortjenesten på en mægler.

Kun i København

Det er i sær i København, hvor andelsboliger er den dominerende type, at ejendomsmæglerne kan mærke et fald i antallet af andelslejligheder, der sælges med mægler. I provinsen, hvor andelsboliger typisk er rækkehuse er tendensen en anden. På Fyn og i Trekantsområdet forventer ejendomsmæglerkæden Home, at antallet af andelsboliger, som skal sælges med ejendomsmægler vil stige, skriver Jyllandsposten.

Incitamentet for mange af de sælgere, der vælger at betale en ejendomsmægler for at sælge deres lejlighed er ofte at de føler sig mere tryg ved en, der kender til den til tider komplekse handel med andelsboliger. Regler om nøgleoplysninger, som blev indført i begyndelsen af 2014 og komplicerede låneaftaler med bankerne får derfor stadig nogle til at vælge en ejendomsmægler til at stå for salget. Andre anvender ejendomsmæglere fordi de sælger deres andelslejlighed i forbindelse med et andet boligkøb.