Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Fastforrentet lån eller flexlån?

Det har aldrig været billigere at låne penge i banken med de nuværende renteforhold, og det har fordele for landets andelsboligforeninger. Mange af dem kan med fordel omkonvertere deres nuværende realkreditlån. Få et overblik over fordelene og ulemperne ved fastforrentede lån og flexlån.

Fastforrentet eller flexlån? Et spørgsmål, som mange andelsboligforeninger formentlig har stillet sig i de seneste år, hvor renten har været ekstremt lav. Og det har været med god grund, eftersom der har været mange penge at hente og spare ved at gå sin foreningens lån igennem. Renterne er faldet og faldet, og især de populære flexlån har været lukrative med renter på under én procent.

Det er nu der skal omlægges

Renteforholdene er fortsat attraktive, selv om Nationalbanken har varslet med rentestigninger inden for en overskuelig tidshorisont, og netop derfor er det en god idé som andelsboligforening at gå sine lån igennem nu, og eventuelt fremrykke planlagte renoveringsprojekter, da renterne måske vil stige.

Det er nemlig et godt tidspunkt at optage lån på pga. renteforholdene, og derfor bør man som forening overveje, om man kan omlægge foreningens lån til en mere favorabel rente, end den man pt. har på foreningens lån. Lånemulighederne er nemlig gunstige, men det kan være svært at finde ud af, hvilken type lån, man skal optage til de nye vinduer, eller hvad man skal omlægge foreningens nuværende lån til.

Lån med fast rente

De fastforrentede lån, kaldet obligationslån, har den samme rente i lånets løbetid, typisk 30 år. Samtidig kan kurstabet ved salg af obligationerne konverteres til rente, og lånet er konvertibelt, hvilket vil sige, at lånet kan indfries ved opkøb af obligationer, hvis kursen er under 100, og ved opsigelse til kurs 100, hvis obligationen handles over kurs 100.

Lige nu er renten på de fastforrentede lån historisk lav. For eksempel kan man i øjeblikket få et 30-årigt lån til enten 3 eller 3,5 procent, hvilket er ret attraktivt, hvis man som andelsboligforening skal ud at optage et lån til en renoveringsopgave.

Fordele ved lån med fast rente:

– I kender renten i hele lånets løbetid- En lav rente i mange år (2012)- Mulighed for at omkonvertere ved at udnytte faldende og stigende renter- En god økonomisk sikkerhed- Sikret mod rentestigninger- Mulighed for afdragsfrihed

Ulemper ved lån med fast rente:

– Den lange rente er typisk højere end den korte- Man kan gå glip af en meget lav rente på flexlånene

Lån med variabel rente

Et flexlån, lån med variabel rente, er anderledes. Her kan man vælge enten et X1, X2, X3, X4, eller X5 lån, der betyder, at man har den samme rentesats i det antal år, man vælger. Vælger man for eksempel et X5-lån har man den samme rente i fem år.

Flexlånene har været yderst attraktive de seneste år under den økonomiske krise, hvor renterne på flexlånene har været i bund. Et X1-lån er pt. nede under én procent, hvilket betyder, at man kan låne én million kroner for mindre end 1.000 kroner i renteudgifter om måneden. Et flexlån kan man også få med afdragsfrihed.

Fordele ved flexlån:

– En lav rente i op til fem år- Mulighed for afdragsfrihed- Mulighed for at spare ekstra penge op med en lav rente- Historisk set har flexlån været billigere end de fastforrentede lån

Ulemper ved flexlån:

– Kun fast rente i op til fem år- Risiko for at man konverterer til en højere rente- Hvis renten stiger, bliver det dyrere at have lånet og ydelsen pr. måned bliver højere- Man er påvirkelig over for markedet

Det kan altså være en god idé som andelsboligforening at gå sine lån igennem og se på, om man skal ændre sine låneforhold, og eventuelt skifte bank i håbet om at opnå en lavere rente.