Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Få sager om illegal arbejdskraft

Frygten for, at østeuropæiske håndværkere vil stjæle danske job, er gjort til skamme.
Om godt en måned er det to år siden, at ni østeuropæiske lande blev medlemmer af EU.

Byggefagenes fagforbund advarede fra starten om, at deres medlemmer ville miste job til østeuropæiske håndværkere, der opholdt sig illegalt i landet uden arbejdstilladelser. Men advarslerne er blevet gjort til skamme

– i hvert fald har de fire politikredse i Vejle Amt ikke haft ret mange af den slags sager, oplyser DR Vejle.

– Vi har ikke fundet uoverensstemmelse ret mange steder, selv om vi har besøgt mange byggepladser, siger Torben Svarer, der er vicepolitikommissær og leder af Kolding Politis udlændingeafdeling.

Han taler på politikredsens vegne, men svaret dækker fint erfaringerne fra andre politikredse.

Bare 58 sager på to år er det blevet til i Horsens, Vejle, Fredericia og Kolding Politikredse.
Indtil nu er 14 sager afgjort med bøder. 28 sager er endnu ikke afgjort: Enten fordi de stadig efterforskes, politikredsene venter på svar fra Udlændingestyrelsen, fordi politiets jurister endnu ikke er færdige med sagerne, eller fordi de venter på at komme i retten.

16 sager er lukket, fordi alle papirer var i orden.

Alt i alt 58 sager med udlændinge. Og de få sager skyldes ikke, at man fx i Kolding ser igennem fingre med et eventuelt problem:

– En gang imellem får vi henvendelser fra borgere og fagforeninger om, at der er uoverensstemmelser på en byggeplads, og så kører vi ud over undersøger pladsen.
Oveni kører vi på eget initiativ ud en til to gange om ugen for at tjekke byggepladser.

– Og langt de fleste steder er forholdene jo i orden. Det var ikke det billede vi havde til at starte med, men altså man skulle jo også lige ind i tingene som arbejdsgiver og som lønmodtager, siger Torben Svarer til Kanal 94, DR Vejle.

I snart to år har fagforbundet Træ-Industri-Byg konstant været på udkig efter østeuropæiske håndværkere på byggepladser. Men kun i få tilfælde har været tale om ulovligt arbejde, erkender bygningsgruppeformanden Frede Jørgensen:

– Det er tydeligt at firmaer og ansatte er blevet godt informeret af ambassader om, hvordan de skal gøre for at komme ind i landet. De kommer ikke illegalt mere, de er blevet registreret ved Skat i Sønderborg, og de er kommet gennem systemet og det hele. Så fagforeningerne kæmper i stedet for bedre lønforhold og arbejdsmiljøforhold – gennem overenskomster – for de østeuropæiske ansatte.

– Vi taler med bygherrerne og forklarer, at det ikke går kun at betale håndværkerne 50 kroner i timen. Nogle sender så deres ansatte hjem igen. Andre gange må vi gribe til blokader. Og generelt er arbejdsgiverne ikke særligt interesserede i, at vi kommer og blander os.

TIB i Sydjylland har det seneste halve år fået tegnet to overenskomster for østuropæiske håndværkere.

Kilde: Berlingske