Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Elpriserne sættes ned

Elselskaberne skal nu nedsætte prisen for private kunder. Det sker efter en ny lov netop er trådt i kraft. Kravet kommer fra Energitilsynet, men har ført til vrede blandt elselskaberne. Elkunderne får de næste tre måneder lavere priser på el end planlagt. Energitilsynet har netop tvunget elselskaberne ned i pris for sammenlagt 55 mio. kr., og det vil primært være til gavn for elkunderne i den østlige del af landet.

“Dette følger af loven, der netop er trådt i kraft ved årsskiftet. Den giver os mulighed for at sætte elselskabernes priser over for kunder fremadrettet,” siger Uffe Bundgaard-Jørgensen, formand for Energitilsynet.

Indgrebet sker for at sikre de tre mio. el kunder, der ikke har valgt en alternativ el leverandør, hvilket vil sige langt de fleste danske husstande fortsat får fordel af de prisfald, der sker i elmarkedet. Men for kunderne vil kravet have begrænset effekt, da den pris, Energitilsynet regulerer ned, udgør en brøkdel af den samlede elpris per kilowatt-time, kWh. Resten er afgifter.

Mindre end planlagt

Kravet fra tilsynet sker efter de har taget en såkaldt terminspris på 23 øre per kWh efter prisen på en elbørs, Nord Pool.
Den pris bliver derefter gældende for alle selskaber de næste tre måneder.
Mange – især sjællandske – elselskaber havde planlagt at tage højere priser, men må nu sænke prisen.
Derfor er Dansk Energi, der er elselskabernes brancheforening, sure.

“Dette er med til at smadre den ellers fri konkurrence på el, som den nye lov lægger op til skal udvikles, når man fastsætter en national elpris for alle selskaberne,” siger vicedirektør Vilhelm Mørup-Petersen fra Dansk Energi.

Dansk Energi har anket afgørelsen fra Energitilsynet, men anken får ingen opsættende effekt på prisnedsættelsen.

Hos Forbrugerrådet er konsulent Anders Hjort Jensen tilfreds med indgrebet.

Forbrugerråd tilfreds

“At man foretager et indgreb, der giver ens priser for alle burde give elselskaberne mulighed for at begynde med at konkurrere. Selskaberne bør se at komme i gang med dette i stedet for at klynke. I dag er der ingen elselskaber, der byder sig til over for privatkunderne. Og der er andet at konkurrere på end prisen – eksempelvis specielle typer service for brugerne,” siger Anders Hjort Jensen som en kommentar til, at det ofte kan være lidt svært for forbrugerne at se nogen fordel ved at skifte elselskab.

Kilde: Berlingske