Eget ansvar ved køb
Pas på andelsboligen. Køber har stort ansvar for projektet, men bruger ofte for lidt energi på rollen som bygherre, advarer ejendomsmæglere. Køberne af nye andelsboliger skal huske, at de selv har et stort ansvar for, at boligen bliver, som de gerne vil have den. Ejendomsmæglerkæden Home er bekymret over, at køberne på det kraftigt voksende marked ofte bruger for lidt tid på alt det faktuelle, der er forbundet med at være bygherre. Det gælder for eksempel beliggenhedsplaner, tegningstilbud, finansieringstilbud og skøder.
»Vi oplever, at andelsboligforeningerne ikke altid er dygtige nok, og at de ikke stiller de krav til deres egne tekniske og juridiske eksperter, som man kunne forvente, de ville gøre. Her skal de blive dygtigere,« siger kommunikationschef i Home, Preben Merrild Angelo.
Han udtaler sig på baggrund af to sager om andelsboligprojekter, hvor køberne var utilfredse med de mange fejl og mangler ved husene, ligesom de var overraskede over, hvor meget tilsyn den fælles andelsboligforening skulle føre med byggeriet. Nogle af køberne følte sig desuden dårligt informerede af Home, der solgte andelsprojekterne. Preben Merrild Angelo mener dog ikke, at de utilfredse købere kan gøre Home ansvarlig for eksempelvis fugt i boligerne.
Ejendomsmæglerne har ikke byggeteknisk ansvar
»Ejendomsmæglerne har ikke byggeteknisk ansvar for nybyggerier, medmindre de er i ond tro eller handler mod bedrevidende. Ingen af delene har været tilfældet i de to omtalte projekter. Det er entreprenøren og andelsboligforeningen som bygherre med egne byggetekniske eksperter og juridiske rådgivere, der er ansvarlige for, at husene færdigbygges i den aftalte kvalitet.«
Home peger på, at kæden – på en andelsboligforenings stiftende generalforsamling – rådgiver foreningen til at hyre egne byggetekniske eksperter og rådgivere. Det valgte foreningerne også at gøre i de omtalte andelsboligprojekter i Århus.
Ville have haft advokat til at godkende kontrakten
Flere af køberne i de projekter fortryder dog i dag, at de ikke allerede inden den stiftende generalforsamling fik en advokat til at godkende kontrakten. De råder andre, der overvejer en andelsbolig, til at se kritisk på blandt andet kravene til det aktuelle byggefirma og lånene bag byggeriet.
I de to omtalte projekter var 50 pct. af finansieringen afdragsfrie lån, og her har rentefaldet medført, at ydelsen for de to foreninger er lavere end den udbudte husleje. Men i det nye år stiger ydelsen i den ene forening, fordi den skifter til dyrere lån med mindre risiko.
Dansk Ejendomsmæglerforening har netop vedtaget nye regler omkring oplysning om finansiering og fortrydelsesret. Tidligere har andelsbolighaverne ikke altid kendt den finansiering, som andelsboligforeningen blev udbudt med.
De nye regler er i tråd med et lovforslag om øget oplysningspligt ved køb af andelsboliger i nybyggeri, som Økonomi- og Erhvervsministeriet netop har sendt i høring.
Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten