Efterspørgslen på andelslejligheder i Aarhus C eksploderet
Aarhus har set en stigende efterspørgsel på andelslejligheder. I 2014 var salget steget væsentligt i forhold til året før, og udbuddet på andelsboliger er mindre end antallet af købere. En af grundene til andelslejlighedernes popularitet er, at køberne ikke længere er så nervøse for at købe sig ind i foreninger med dårlig økonomi.
Andelslejligheder bliver revet væk
Andelsboligmarkedet i Aarhus centrum er mere glohedt, end det har været længe. Efterspørgslen har på det seneste været så stor, at der ikke er andelslejligheder nok til alle købere. Ifølge Jyllandsposten er salget af andele i det centrale Aarhus steget med 50% i 2014 sammenlignet med 2013. Den store efterspørgsel har betydet, at nogle foreninger er begyndt at lave ventelister igen – noget der i mange år ikke har været nødvendigt. Der er som følge af efterspørgslen blevet flere sælgere, der sælger deres andelslejligheder udenom ejendomsmægleren, da køberne nærmest står i kø.
Mindre nervøsitet for foreningers økonomi
Der er ifølge Jyllandsposten flere grunde til, at andelslejlighederne er så populære. En af grundene er, at folk ikke er så nervøse for at købe sig ind i en andelsboligforening med en dårlig økonomi, som de var for et par år siden. Foreningernes økonomi er blevet mere transparent for køberne som følge af en lov, der trådte i kraft sidste år. Loven kræver, at andelsboligforeningers nøgletal er tilgængelige for købere. Dermed er det blevet nemmere for købere at få overblik over en forenings økonomi, inden de køber sig ind i den.
En anden væsentlig grund er, at andelslejligheder stadigvæk er et billigt alternativ til ejerlejligheder, især hvis man gerne vil bo centralt i byen. For mange, er en andelslejlighed derfor en mulighed for at få en lækker lejlighed, som ellers ville være uden for deres økonomiske rækkevidde.
Risiko for penge under bordet
Et attraktivt andelsboligmarked øger sandsynligheden for, at andelslejligheder bliver solgt til maksimalpris. Det er selvfølgelig dejligt for sælger at få det maksimale udbytte, når man sælger en andel, men desværre overholder ikke alle loven. I København er det et gammelkendt problem med penge under bordet, når der sælges andelslejligheder til maksimalpris. Der er også eksempler på, at folk køber en andelslejlighed til maksimalpris og så får sælgers gamle møbler med for en afsindig høj pris – fx hvis andelen sælges for maksimalprisen, kommer et bord og 4 stole med i handlen for 50.000 kroner. Det er selvfølgelig ulovligt, og derfor bør man i Aarhus være opmærksom på problemstillingen, og vide, at det er en reel risiko.