Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Din andelsboligforening har krav på rådgivning

Regler om god skik: Mange foreningsbestyrelser tænker ikke over det, men faktisk har andelsboligforeninger, på lige fod med andre bankkunder, krav på rådgivning fra sin bank.

Det er helt normalt at gå i sin bank, hvis man som privatperson skal optage et realkreditlån til f.eks. køb af en lejlighed eller et hus. Banken tilbyder dig information og rådgivning om de lånetyper, der er på markedet. Faktisk er det sådan, at banken er forpligtet til at yde individuel rådgivning til alle kunder, der ønsker rådgivning om lån med sikkerhed i fast ejendom, heriblandt andelsboligforeninger. Bankerne er forpligtet under reglerne om god skik.

Men hvad mange ikke ved er, at andelsboligforeninger er omfattet af de samme regler. Derfor har andelsboligforeninger krav på at modtage samme rådgivning, når foreningen skal omlægge sine realkreditlån eller optage et nyt lån til f.eks. renoveringer.

Få her et overblik over, hvad regler om god skik indebærer, og hvordan de kan hjælpe jeres forening til at vælge det rigtige lån.

Individuel rådgivning

Det viser sig nemlig, at det ikke er alle andelsboligforeninger, der udnytter denne mulighed. Enten fordi de ikke ved, at de har krav på rådgivning eller fordi rådgivningen i banken bliver fravalgt.

De fleste veletablerede banker som Nordea, Danske Bank, Jyske Bank m.fl. vil med glæde rådgive landets andelsboligforeninger til at vælge det rigtige lån. Vælger foreningen at søge økonomisk rådgivning hos sin bank, kan man forvente rådgivning inden for følgende områder:

Reglerne om god skik omhandler bl.a. en drøftelse af følgende:

– Forventninger til renteudviklingen på kort og lang sigt. – Forventninger til lånets reelle løbetid. – Bevægegrunde til at vælge en bestemt lånetype. – Fordele og ulemper ved valg af en bestemt lånetype. – Valg af afviklingsprincip, evt. mulighed for afdragsfrihed. – I får vist minimum et alternativt lån til det lån, I foretrækker. – Banken skal oplyse om omkostninger og evt. provisionssatser, herunder ÅOP. – Indfrielsesvilkår på de forskellige lånetyper

Reglerne skal sikre at bankens rådgivning tager udgangspunkt i den enkelte bestyrelses/andelsboligforenings erfaring med finansielle produkter, risikovillighed, låneformål og økonomi generelt. På den måde bliver bestyrelsen/andelsboligforeningen klædt ordentligt på til at træffe den rigtige beslutning for foreningen, når der skal vælges en ny finansiering.