Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Danske boligpriser ligger i mellemgruppen

Huspriserne er steget mere i andre lande end Danmark de senere år. Lande, som har oplevet de kraftigste stigninger, er ikke efterfølgende blevet ramt af prisfald.

Danske boliger er ikke steget specielt meget i pris de seneste år. Den melding får nok mange til at ryste på hovedet, eftersom der har været fuld knald på priserne i forhold til tidligere år.

Men sammenlignet med andre landes boligmarkeder har der ikke været synderlig fart over feltet. Faktisk er det danske marked en blød mellemvare, når prisstigningerne måles fra 1998 til 2005.

Det viser en international sammenligning foretaget af Realkredit Danmark.

»Stigningerne har været store herhjemme, men vi ligger midt i feltet internationalt set. Vi er måske ikke vant til så store udsving, som vi har set de senere år, men i internationalt perspektiv er det ikke specielt voldsomt,« siger Sune Worm Mortensen, cheføkonom i Realkredit Danmark.

England fører

Renset for inflation kan England mønstre den kraftigste fremgang med årlige prisstigninger på 11,7 pct. Det er mere end dobbelt så meget som i Danmark, hvor det årligt er blevet 5,3 pct. dyrere at købe hus.

Men tiderne med priser, som stiger væsentligt mere end inflationen, er snart ved at være en saga blot, vurderer Realkredit Danmark.

»Renterne er på vej op. Derfor er der ikke udsigt til, at de globale boligpriser fortsætter opad i samme tempo,« siger Sune Worm Mortensen.

Realkredit Danmark forventer dog, at danskere fortsat vil tjene penge på at være boligejere. Selskabet regner med, at priserne stiger 5 pct. næste år, hvilket er mere end inflationen.

»Det er på niveau med andre lande, hvor prisstigningerne efter nogle år med boom er fladet ud,« siger Sune Worm Mortensen.

Fald i Tyskland

Siden 1998 er spanske, franske og irske huse steget ca. 9 pct. årligt, mens tyske boligejere har været igennem en sur periode med deciderede prisfald.» Tyskland har været præget af pessimisme og ingen økonomisk vækst. Vi ser det i form af, at der har været et kraftigt fald i antallet af tyskere, som vender Audien mod Danmark for at holde ferie,« siger Sune Worm Mortensen.

Selv om flere lande siden 1998 har haft mere fart på end Danmark, matchede ingen det danske marked sidste år. Da steg priserne 22 pct. herhjemme.

»Der er da også tale om en rekordhøj stigning, som vi ikke har set højere i den 40-årige periode, vi har tal for,« siger Sune Worm Mortensen.

Det er nok til at sikre det danske boligmarked en tredjeplads på listen over de største årlige stigninger kun overgået af Irland og England.

I 1999 steg irske boliger 30 pct. i pris, mens engelske boligejere nød godt af den næsthøjeste stigning i 2004, da de tjente 26 pct. på at eje mursten.

Selv om Irland og England oplevede kraftige prisstigninger før Danmark, er boligejere i de lande ikke efterfølgende løbet ind i økonomiske øretæver.

Blød landing» I de fleste lande er de kraftige stigningstakter faldet meget tilbage, men priserne er ikke faldet. Sådan er det bl.a. i Irland og England, hvor priserne nu stiger i takt med løn og inflation efter nogle hektiske år. Der er lagt op til samme bløde landing for det danske boligmarked,« konstaterer Sune Worm Mortensen.

Kilde: Jyllands-Posten