Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Boligøkonom: Nu er andelsboligmarkedet endnu mere kompliceret

Både sælgere og købere af andelsboliger skal i dag være ekstra grundige, inden handlen afsluttes. Det er konsekvensen af nye domme i Højesteret, hvor to andelssælgere har taget overpris. Ifølge boligøkonom fra Nordea stiller de principielle domme ekstra krav til, at købere og andelshavere fremover gør deres benarbejde for at undgå en tilsvarende retssag.

I januar blev to sælgere af andelsboliger i Højesteret idømt en bøde på henholdsvis 315.000 kroner og 495.000 kroner for at have taget overpris, dengang de solgte deres andelsboliger. Penge, de skal betale tilbage til de to købere. Dommene er de første principielle domme, der slår fast, at sælgere af andelsboliger skal tage højde for valuarvurderinger, prisnedsættelser og negative værdier i swaplån-aftaler.

Man skal tænke sig om

Dommene er formentlig ikke de sidste, da en række andelsboligforeninger og andelshavere givet har købt til overpris de seneste år. Dommene i Højesteret er et skridt i den rigtige retning til at gøre andelsboligmarkedet mere gennemskueligt og stabilt. Men på trods af de to domsafsigelser, er markedet for andelsboliger ikke blevet meget bedre, lyder det fra boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

De her domme gør andelsboligmarkedet yderligere kompliceret, fordi både køber og sælger nu skal tænke tingene endnu mere grundigt igennem, da ingen af parterne har en interesse i at havne ved en domstol. Jeg vil mene, markedet er mere besværligt at forstå med de her domme, og det kræver mere agtpågivenhed fra sælgers og købers side,” lyder det.

Prisen skal være præcis

Problematikken med overprisen på andelsboliger er, at sælger i realiteten kan sælge andelsboligen til en pris, som hverken stemmer overens med valuarvurderingen eller den offentlige ejendomsvurdering, og så kan køber sidde tilbage med en bolig, hvis værdi ikke stemmer overens med købsprisen.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann stiller dette større krav til køber og sælger, når en andelsbolig skal handles.

Mere benarbejde

Er man sælger, er det en klog idé at gå til sin administrator for at høre, hvornår den næste valuarvurdering kommer, og derudover bør man kigge foreningens papirer bedre igennem i sømmene. Det bedste er at få lavet en aftale i god ro og orden til den rigtige pris, men det kræver mere benarbejde,” siger Lise Nytoft Bergmann og påpeger, at man nu har fået en præcisering af loven, så man som andelshaver ikke kan sælge i god tro, hvis man ved, der findes en valuarvurdering eller et swap-lån.

Det er uvist, hvor mange tilsvarende sager, der i fremtiden vil komme.