Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Betaler du for meget for dit andelsboliglån?

Renterne på andelsboliglån kan variere rigtig meget. Og som konsekvens af dette, er der i dag andelshavere, der betaler meget mere i renter for deres banklån, end de egentlig behøver. Men vælger man at forhandle med banken og undersøge sine muligheder, kan man hvert år spare tusindvis af kroner ved at få sænket renten på lånet. Læs mere her om, hvad din rente bør ligge på.

Der kan være mange penge at spare

En stor gruppe danske andelshavere betaler alt for høje renter for deres andelsboliglån, og snyder sig selv for mange tusinde kroner hvert år. Det er nemlig ikke unormalt, at folk i dag betaler op imod 6-7% og nogle endda over 9% i rente for deres andelsboliglån – et renteniveau, der slet ikke er i trit med tiden. I dag bør man nemlig ikke betale mere end omkring 4% i rente, udtaler Mybankers direktør John Norden til Politiken I rede penge er forskellen på, hvor meget man betaler i rente om måneden til at føle på. Får man sænket lånets renter fra 6% til 4%, kan man ifølge Politiken spare 1246 kroner efter skat hver måned, på et andelsboliglån på 1 million kroner. Hvert år kan en andelshaver med et lån på 1 million kroner altså potentielt spare næsten 15.000 kroner, hvis renten sænkes fra 6% til 4%.

Andelshavere glemmer at forhandle om renten

Grunden til at mange andelshavere betaler for høje renter er, at andelshaverne tit glemmer at forhandle om renten med banken. Hvis man gerne vil have sænket renten, er det først og fremmest en god idé at undersøge markedet, og finde ud af hvad andre banker tilbyder. Så har man et godt udgangspunkt for at gå ind i en forhandling. Har man ikke allerede samlet alle sin konti hos den långivne bank, kan det være et krav fra bankens side, at man gør det, hvis man vil have en lavere rente – det behøver man dog ikke frygte, da bankskifter i dag er en ganske simpel proces for kunderne.

Mindre risiko ved andelsboliger end tidligere

Grunden til bankernes høje renter har tidligere været, at der ved andelsboliglån har været en forhøjet risiko for banken, fordi at man ved køb af andelsbolig ikke kan stille fast ejendom som sikkerhed. Men i dag går andelsboliger i landets storbyer som varmt brød, og risikoen for fx ikke at kunne sælge sin andelsbolig er derfor meget lille sammenlignet med tidligere – og dette bør naturligvis afspejles i renten på banklånet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at risikoen er mindre ved at købe en bolig i København, hvor købere står i kø, end hvis man køber en andelsbolig i en mindre by. Dette kan have indflydelse på, hvor høje lånerenter banken vil kræve, og hvor lave renter de vil tilbyde. Ligeledes gives de laveste rentesatser primært til lånere med en stærk økonomi. Dette betyder dog ikke, at andelshavere med en mere skrøbelig økonomi ikke bør tage forhandlingen. Der kan nemlig stadigvæk være en besparelse at hente, selvom den måske ikke er helt så stor.