Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Benhård kamp mellem andelshavere og kreditorer

Lige nu foregår der en strid kamp mellem flere kriseramte andelsboligforeninger og deres kreditorer. Ingen vil bøje sig og lide store økonomiske tab. Det er status efter, at skifteretten har afgjort, at en andelsboligforening ikke kan erklærre sig konkurs med kun én kreditor.

Ringertoften, Duegården, Møllegården og Odinsvej er blot et udpluk af de andelsboligforeninger, der ligger i retssag med deres kreditorer. På den ene side kæmper foreningerne for en konkurs, hvilket økonomisk bedst kan betale sig for dem. På den anden side kæmper bankerne og kreditorerne imod for at undgå et stort tab.

Stridighederne foregår typisk i de andelsboligforeninger, der er stiftet i 2006 og 2007, hvor andelshaverne købte deres ejendom til en for høj pris. Krisen kom kort efter, og så styrtdykkede værdien af deres andelsbolig. Nu kan det bedst betale sig for dem at gå konkurs, eller få ejendommen solgt som udlejningsejendom, så de slipper for at skulle betale høje, månedlige boligydelser.
Det er ren kamp
“Det vi ser her, er en ren kamp mellem foreningerne og kreditorerne. Ingen vil give sig”.

Så kontant er udmeldingen fra advokat Erik Matthiesen fra Advodan, der arbejder med tilsvarende retssager mellem andelsforeningerne og kreditorerne.
Kan ikke gå konkurs
Forleden faldt den første kendelse i skifteretten, og kendelsen siger, at andelsboligforeninger ikke kan bruge konkursinstituttet til at begære sig deres konkurs, når de kun har én kreditor. Kendelsen faldt i en retssag mellem foreningen Odinsvej 14-16 i Kgs. Lyngby og Nordea, der er foreningens kreditor. Dermed tabte Odinsvej første runde og må altså fortsætte som andelshavere i den kriseramte forening.
Når alt sættes på spidsen
Odinsvej er en af de mange kriseramte foreninger, men ifølge Erik Matthiesen er der fortsat håb for Odinsvej og de andre foreninger.

Andelshaverne er klar til at tabe værdien af deres andelsbevis. Derfor vil de kæmpe videre, og når alt sættes på spidsen, tror jeg, at de ender med at blive lejere eller finde et kompromis med andelsboligforeningernes kreditorer. Men det her er et område, hvor der er stor usikkerhed, og derfor foregår der ofte forhandlinger mellem bankerne og foreningerne uden for de igangværende retssager for at finde en for begge parter mindelig løsning.

Odinsvej blev stiftet til en værdi af 15 millioner kroner i januar 2007. En senere valuarvurderig satte foreningens værdi op til 23 millioner kroner, hvilket viste sig at være for meget. I dag står andelshaverne tilbage med usælgelige boliger.