Banker ser positivt på andelsmarkedet
Der er i øjeblikket store nedslag på prisen at hente på andelsboliger, hvilket gør markedet attraktivt for købere, mener bankerne.
Det kan være svært at gennemskue økonomien i en andelsboligforening, men det er en ting som man skal sætte sig ind i, hvis man står overfor at købe en andelsbolig. Det er vigtigt at have styr på foreningens finansieringsform, boligafgiftens størrelse, indskud og sammensætningen af beboere.
Cheføkonom fra Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, siger til Børsen, at de som hovedregel siger, at en andelsbolig skal være prissat på 80 procent af en lignende ejerbolig.
– Vi synes, prislejet ser attraktivt ud for købere. Lige nu handles mange andelsboliger med mere end 20 procents rabat, siger hun.
To ud af tre er et godt køb
Også Danske Bank mener, at det er muligt at støve en god pris op som køber på andelsboligmarkedet.
– To ud af tre andelsboliger i vores statistik har en realistisk pris – enten fordi maksimalprisen er realistisk fastsat, eller fordi andelen bliver solgt tilstrækkeligt meget billigere end maksimalprisen. Har den det, og er foreningens regnskab i øvrigt i orden, kan det altså være en rigtig god mulighed for at få et godt sted at bo til en fornuftig pris, siger privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen, til Børsen.
Både Danske Bank og Arbejdernes Landsbank anbefaler nye købere at få banken til at undersøge andelsboligforeningen inden køb. Det sænker risikoen for at købe sig ind i en usund forening.